Vánoční svátky jsou ideálním časem pro kreativitu nejen ve výzdobě, ale také v kuchyni. Pokud hledáte nápad, který potěší oči i chuťové buňky, pak jsou vánoční stromečky z listového těsta tou pravou volbou. Tuto elegantní a snadno připravitelnou křupavou dobrůtku lze podávat ve sladké i slané variantě, takže se hodí pro každou příležitost.
Pro milovníky ryb je tu lahodný stromeček s lososem, který zaujme svou jemnou chutí a lehkostí. Na druhou stranu, sladkou variantu můžete dopřát s makovou náplní, která dokonale ladí s atmosférou Vánoc. Ať už si vyberete jakýkoli z těchto dvou receptů, stromeček z listového těsta je jistým hitem, který na svátečním stole zazáří.
Slaný a sladký vánoční stromeček z listového těsta: Lososová harmonie a maková poezie se sezamem
1. Recept: Slaný vánoční stromeček z listového těsta: Lososová harmonie
Co budeme potřebovat:
Ingredience na slanou variantu:
- 1 balení listové těsto
- smetanový sýr s bylinkami – podle chuti
- 2-3 větší plátky uzeného lososa
- 1 párek
Ostatní:
- 1 žloutek + 1 lžička mléka (na potření těsta)
Na zdobení:
- pažitka + kuličky červeného pepře
- čerstvý kopr
Jak budeme postupovat:
1. Listové těsto rozdělte na dvě stejné poloviny. Z každé poloviny vytvořte pomocí pravítka a kolečka na pizzu dva stejné trojúhelníky.
2. Oba trojúhelníky rovnoměrně potřete smetanovým sýrem s bylinkami. Na potřený povrch položte plátky uzeného lososa a posypejte pažitkou.
3. Přiložte druhý trojúhelník těsta na první a lehce přitlačte. Pomocí nože na okrajích těsto jemně nařežte a vytvarujte jednotlivé vrtule “větve” stromku.
4. Párek rozdělte na polovinu a vložte mezi dva trojúhelníky, čímž vytvoříte stojan pro stromek.
5. V misce si rozšlehejte žloutek s mlékem. Stromek přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Potřete vytvořený stromek a větvičky touto směsí, aby těsto při pečení krásně zezlátlo. Z těsta můžete také vytvořit hvězdu, kterou umístíte na vrchol stromku, kterou také potřete.
6. Pečte v troubě přibližně 20 minut při 200 °C, dokud těsto nezezlátne a nezkřupaví.
7. Hotový stromek ozdobte pažitkou, kuličkami červeného pepře a čerstvým koprem.
8. Podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
2. Recept: Sladký vánoční stromek z listového těsta: Maková poezie se sezamem
Co budeme potřebovat:
Ingredience na sladkou variantu:
- 1 balení listové těsto
- maková náplň (zvolená podle vás, jakou máte rádi)
Ostatní:
- 1 žloutek + 1 lžička mléka (na potření těsta)
Na zdobení:
- prosátý moučkový cukr
- granátové jablko
Jak budeme postupovat:
1. Listové těsto rozdělte na dvě stejné poloviny. První polovinu rozložte a rovnoměrně ji potřete makovou náplní. Pak lehce přikryjte druhou polovinou těsta a přitlačte, aby náplň zůstala uvnitř.
2. Z připraveného těsta vytvarujte pomocí pravítka a kolečka na pizzu trojúhelník, který bude představovat tvar stromku. Z těsta mimo trojúhelník si odřízněte několik proužků na dekoraci.
3. Z těsta, který tvoří trojúhelník, opatrně na okrajích nařežte tak, aby vznikly menší “větve”. Proužky těsta na stromečku lehce překruťte, aby vytvořily vrtulky, které budou vypadat jako větve.
4. V misce si rozšlehejte žloutek s mlékem. Stromek přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vytvořený stromek a větvičky touto směsí, aby těsto při pečení krásně zezlátlo a posypejte střed bílým sezamem.
5. Pečte v troubě přibližně 20 minut při 200 °C, dokud těsto nezezlátne a nezkřupaví.
6. Upečený stromek nechejte vychladnout a poté ho posypejte prosátým moučkovým cukrem, aby připomínal zasněžený stromek. Nakonec ozdobte semínky granátového jablka, která budou představovat vánoční ozdoby.
8. Podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.