Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa

Vyzkoušejte tuto lahodnou bezmasou variantu tradičních závitků, které spojují bohatou chuť kysaného zelí, vinných listů a voňavé houbové náplně. Tento recept je ideální pro všechny, kteří hledají něco lehkého, výjimečného a zároveň plného chutí. Perfektní volba nejen pro sváteční stůl, ale i pro každodenní pochutnání. 🌿🍄

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

Doporučujeme: Pečené masové rolky v kapustových listech s uzeninou a rajčatovou omáčkou

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní

Co budeme potřebovat:

  • Bílé a hnědé žampiony: 1,5 kg
  • Nakládané zelné listy
  • Vinné listy
  • Cibule 2 ks
  • Mrkev 2 ks
  • Kulatozrnná rýže 200 g
  • Rajčatový protlak 100 g
  • Rajčatová šťáva 500 ml
  • Čerstvá petržel 1 článek
  • Čerstvá limetka 1 článek
  • Sladká paprika
  • Sušený tymián
  • Bobkový list 3-4 ks
  • Větvičky tymiánu
  • Mletý pepř
  • Sůl

Jak budeme postupovat:

1. Očistěte a najemno nakrájejte 2 cibule.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

2. V pánvi rozehřejte 3–4 lžíce rostlinného oleje, přidejte cibuli a špetku soli. Smažte 3 minuty na mírném plameni.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

3. Očistěte, nastrouhejte na jemném struhadle 2 mrkve a přidejte je k cibuli.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

4. Míchejte a smažte dalších 4–5 minut, dokud mrkev nezměkne.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

5. Nakrájejte žampiony na menší kousky a přidejte je k orestované zelenině.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

6. Míchejte a vařte, dokud houby nezmění objem a neuvolní tekutinu.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

7. Přidejte 200 g dobře propláchnuté kulatozrnné rýže, 100 g rajčatového protlaku, sladkou papriku, mletý pepř, sůl a sušený tymián.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

8. Přilijte 300 ml horké vody, promíchejte a přikryjte pokličkou. Vařte na mírném plameni 7 minut (poloviční doba vaření rýže podle návodu na obalu).

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete
Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

9. Sundejte pokličku, přidejte nasekanou čerstvou petržel a kopr. Promíchejte, vypněte sporák a nechte směs vychladnout.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete
Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

10. Připravte kysané zelné listy – odstraňte tvrdý střed a rozkrojte na polovinu.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

11. Na každý kus listu dejte lžičku houbové směsi, zarolujte a okraje dobře utěsněte.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete
Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

12. Stejný postup opakujte s listy “vinné révy”.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete
Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

13. Do zapékací mísy s pokličkou dejte na dno jemně nakrájené kysané zelí, aby se nepřipalovaly.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

14. Závitky naskládejte těsně vedle sebe.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

15. Přelijte je 500 ml rajčatové šťávy, přidejte 3–4 bobkové listy a několik větviček tymiánu.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete
Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

16. Vše zakryjte vrstvou kysaného zelí, přikryjte pokličkou a dejte do předehřáté trouby na 190 °C na 2 hodiny.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

17. Poté odstraňte pokličku a pečte ještě 1 hodinu na 180 °C.

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

18. Nechte závitky vychladnout asi 30 minut, poté odstraňte zelné listy, bobkové listy a tymiánové větvičky. Hotovo!

Tradiční závitky z kysaného zelí a vinných listů s houbovou náplní – bezmasá delikatesa
Zdroj: YouTube/Idei de retete

Dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

VIDEO NÁVOD: