Nechte se inspirovat nápady Klárky Moravcové a připravte si tyto elegantní dortíky z odpalovaného těsta. Jemný ostružinový krém, malinový pudink a křupavá skořicovo-kakaová krustička tvoří neodolatelnou kombinaci chutí a textur. Perfektní dezert, který potěší oči i chuťové pohárky!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Doporučujeme: 7 nejlepších receptů na krémy do vánočního cukroví
Odpalované dortíky s ostružinovým krémem, malinovým pudinkem a skořicovou krustičkou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 75 g vody
- 75 g mléka
- 60 g másla
- špetka cukru
- špetka soli
- 105 g hladké mouky
- 7 g kakaa
- 150 g vajec
Křupavá vrstva:
- 100 g cukru
- 90 g hladké mouky
- 80 g másla
- 5 g kakaa
- 3 g mleté skořice
Ostatní:
- moučkový cukr – na posypání
Ostružinový základ:
- 300 g ostružin (250 g ostružinového pyré) + 3 lžíce cukru + 150 g vody
Pudink:
- 1 balení malinový pudink + studená voda
- 150 g másla
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr + čerstvé ostružiny
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Do hrnce si nalijte vodu, mléko, přidejte máslo, špetku cukru a soli. Promíchejte a na mírném ohni zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a směs nezačne vřít.
2. Jakmile směs začne vařit, přisypejte hladkou mouku a kakao. Rychle zamíchejte, aby se vše dobře spojilo. Směs by měla začít tvořit pevnou hmotu, která se odděluje od stěn hrnce.
3. Poté snižte teplotu a na mírném ohni “odpalujte” těsto, tedy vařte ho asi 2 minuty, dokud se na dně hrnce neobjeví lehký povlak (povrch těsta by měl být hladký a pevný).
4. Přeneste těsto do mísy a nechejte ho asi 2 minuty mírně vychladnout. Pak pomalu začněte přidávat jedno vejce po druhém. Každé vejce důkladně zašlehejte, než přidáte další. Po přidání vajec by mělo být těsto hladké, lesklé a pružné.
5. Jakmile máte všechny vejce dobře zapracované, přendejte těsto do zdobícího sáčku s hladkou špičkou o průměru 1,3 cm.
Doporučujeme: Kakaové dortíky s bílou čokoládou a nadýchaným krémem
6. Na plech vyložený pečícím papírem vytvořte z těsta malé bochánky o průměru přibližně 4 cm.
7. Příprava křupavé vrstvy: V míse smíchejte cukr, hladkou mouku, máslo, kakao a mletou skořici. Mezi dvěma kusy pečicího papíru vyválejte těsto na velmi tenkou vrstvičku (asi 2 mm). Tuto tenkou vrstvu dejte na chvíli do mrazáku, aby ztuhla. Poté vykrojte kolečka o průměru 5,5 cm. Tyto kolečka přiložte na každý bochánek na plechu a opět je dejte zpět do mrazáku.
8. Troubu předehřejte na 230 °C. Před pečením posypejte každý bochánek trochu moučkovým cukrem. Následně vložte plech do trouby, teplotu ihned snižte na 180 °C a pečte 20 minut. Po této době teplotu snižte na 160 °C a pečte ještě dalších 20 minut. Po upečení je důležité ještě zespodu propíchnout bochánky špejlí, aby se uvolnila pára a vychladly rovnoměrně.
9. Příprava krému – Ostružinový základ: Ostružiny (nebo ostružinové pyré) smíchejte s cukrem a vodou. V hrnci přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a ostružiny nezměknou.
10. Pudink: V malém množství studené vody rozmíchejte pudinkový prášek. Při varu ostružinové směsi přilijte pudinkovou směs a stále míchejte, dokud se směs nezahustí.
11. Jakmile se pudink zahustí, stáhněte hrnec z ohně. Přidejte máslo a dobře promíchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí a nezapracuje do krému. Poté krém nechejte vychladnout. Pokud chcete, můžete ještě krém lehce prošlehat, aby byl jemný a hladký.
Doporučujeme: Kouzelné koláčky plněné jemným jogurtovým krémem s mascarpone
12. Po vychladnutí korpusů (bochánků) je opatrně rozřízněte nebo vyřízněte do nich otvor pomocí nože. Naplňte je připraveným ostružinovým krémem pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce.
13. Hotové můžete posypat prosátým moučkovým cukrem a ozdobit čerstvými ostružinami podle chuti.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.