Červená řepa patří mezi suroviny, které jsou nejen zdravé, ale také neuvěřitelně univerzální. Tentokrát si z ní však připravíme lahodnou a krémovou polévku, která je jednoduchá na přípravu a potřebujete na ni jen pár základních ingrediencí.
Další různorodé recepty na skvělé polévky naleznete zde - Oblíbené recepty na domácí polévky.
Pokud hledáte nějakou další dobrotu, určitě vyzkoušejte osvěžující salát z červené řepy, cibule, petrželky a kukuřice: Barevná symfonie chutí
Cviklová polévka s jablkem
Co budeme potřebovat:
- 3 větší červené řepy (množství si můžete upravit podle toho, kolik polévky chcete připravit)
- 1 jablko (klidně ho vynechejte, nám tato kombinace velmi chutná – kupte si jich více a připravte si také např. křupavé taštičky s jablečnou náplní)
- Zakysanú smetanu (na ozdobu, lze přidat i přímo do hrnce)
- Vodu (podle potřeby)
- Sůl, černý pepř a Podravku (podle chuti)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava červené řepy:
Nejprve si připravte červenou řepu. Řepy (2 ½) oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
Pro dosažení zajímavé struktury polévky nastrouhejte asi polovinu jedné řepy nahrubo. K ní přidejte nastrouhané jablko (1) – tuto směs budete do polévky přidávat později. Pokud chcete, pokapejte citronem, aby jablka nezhnědla.
2. Vaření:
Nakrájenou řepu vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla zcela ponořená.
Osolte, opepřete a dochuťte Podravkou (podle chuti).
Přiveďte k varu a vařte na středním ohni, dokud nebude řepa měkká. Tento krok zabere přibližně 20-30 minut podle velikosti kousků řepy.
3. Mixování:
Jakmile je řepa měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem s trochou vody dohladka. Zbytek vody si odložte bokem.
Pokud se vám zdá směs příliš hustá, postupně přidávejte zbylou vodu, v které se vařila, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
4. Dochucení:
Polévku znovu přiveďte k varu. Podle chuti dosolte, promíchejte a nechte ještě několik minut provařit, aby se chutě spojily.
Těsně před dokončením polévky vmíchejte nastrouhanou řepu a jablko. Tato směs dodá polévce jemně křupavou texturu a osvěžující ovocný podtón. Vařte už jen krátce, aby si jablko zachovalo svou čerstvost.
5. Servírování:
Hotovou polévku odstavte a nalijte do misek. Na závěr ji ozdobte lžičkou zakysané smetany, která nejen krásně vypadá, ale také skvěle doplní chuť polévky.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Zajímavé variace: Pokud máte rádi experimenty, přidejte kousek čerstvého zázvoru při vaření řepy – polévka bude lehce pikantní a zahřeje vás ještě víc.
- Křupavé přílohy: Podávejte polévku s opečenými krutony, domácími chipsy z červené řepy nebo plátky opečeného žitného chleba.
- Smetanový krém: Kromě zakysané smetany můžete zkusit přidat lžíci kokosového mléka nebo mandlové smetany. Polévka získá jemnější a exotický tón.
- Předvařená červená řepa: Pokud chcete mít polévku hotovou ještě rychleji, použijte předvařenou červenou řepu.
- Pečení nebo vaření v páře: Řepu nemusíte vařit v hrnci s vodou, můžete ji upéct v troubě nebo uvařit v páře.