Kuřecí vývar s domácími nudlemi je klasika, která zahřeje nejen tělo, ale i duši. Tento tradiční recept, plný vůně čerstvé zeleniny, koření a kvalitního kuřecího masa, je ideální na chladné dny, kdy potřebujete povzbudit a posílit imunitu. Dlouhé pomalé vaření dává vývaru jedinečnou hloubku a jemnost, zatímco domácí nudle mu dodávají výjimečnou chuť, kterou v žádné koupené verzi nenajdete.
Další různorodé recepty na skvělé polévky naleznete zde - Oblíbené recepty na domácí polévky.
Kuřecí vývar s domácími nudlemi
Co budeme potřebovat:
Upravte si množství ingrediencí podle toho, co máte nejraději a co máte právě doma.
Vývar:
- Kuřecí maso (můžete také použít celé kuře – já jsem použila menší stehno, 3 křídla a 5 krků)
- 4 střední mrkve
- 2 střední petržele
- ½ menšího celeru
- ½ menšího kedlubne
- 1 cibule
- 1 menší brambor (volitelné, já ho tam dávám kvůli dětem)
- 1-2 stroužky česneku
- Malý kousek papriky (volitelné, podle mého názoru to polévce dodá ještě lepší chuť)
- Sůl, mletý černý pepř, bobkový list (dle chuti – použila jsem také celé nové koření)
- Vegeta (dle chuti, nebo jiná směs koření na dochucení)
- Svazek petrželové natě (můžete použít čerstvé, mražené nebo sušené)
- Voda (podle potřeby)
Domácí nudle:
- 120 g hrubé mouky (můžete také použít polohrubou mouku nebo kombinovat obojí)
- 1 vejce (ideálně domácí)
- Vlažná voda (podle potřeby – někdo nepřidává vodu, ale těsto se s ní lépe spojí a lépe se s ním pracuje)
- Špetka soli
Jak budeme postupovat:
1. Příprava ingrediencí:
Začněte tím, že si do poloviny velkého hrnce nalijte vodu (podle toho, kolik vývaru chcete) a přiveďte ji k varu. Mezi tím si kuřecí stehno, křídla (3) a krky (5) dobře omyjte.
Všechnu zeleninu si očistěte a opláchněte pod tekoucí vodou. Česnek (1-2 stroužky), cibuli (1) a brambor (1) stačí jen oloupat, nemusíte je krájet, aby se chuť uvolňovala pomalu a postupně.
Mrkev (4), petržel (2), kedluben (½) a celer (½) si nakrájejte na větší kousky. Když máte menší kousky zeleniny, nemusíte je krájet.
2. Vaření vývaru:
Kuřecí maso (stehno, křídla a krky) vložte do velkého hrnce s vroucí vodou (někdo vkládá maso a zeleninu do studené vody, ale v horké vodě se maso okamžitě stáhne a není pak třeba sbírat žádnou pěnu).
Přidejte všechnu zeleninu – mrkev, petržel, celer, kedluben, cibuli, bramboru, česnek a papriku.
Poté, co přidáte zeleninu, vložte do hrnce bobkový list (1), několik zrnek černého pepře, vegetu a špetku soli. Polévku dochutíme také později.
Ztlumte plamen na minimum a nechte vývar jemně probublávat asi 3 hodiny. Tento dlouhý a pomalý proces vaření zajistí, že vývar bude mít plnou chuť a všechny ingredience se propojí. Občas zkontrolujte hladinu vody a pokud je potřeba, dolijte trochu horké vody, aby vývar nebyl příliš hustý.
3. Příprava domácích nudlí
Mezitím si můžete připravit domácí nudle. Na pracovní plochu nasypte hrubou mouku (asi 120 g).
Uprostřed mouky udělejte díru, do které rozklepněte vejce (1) a špetku soli.
Pomalu zpracujte těsto – postupně přidávejte vlažnou vodu (podle potřeby). Těsto by mělo být hladké a elastické. Pokud je lepivé, přidejte více mouky a naopak, když je moc tuhé, přilévejte vodu.
Poté ho nechte chvíli odpočinout. Po odpočinku vyválejte těsto na tenký plát.
Pak těsto posypte moukou, přeložte na polovinu a nakrájejte na obdélníky – podle toho, jaké dlouhé nudle máte rádi. Obdélníky těsta naskládejte po 3 – 4 na sebe.
Následně si z těsta nakrájejte jemné nudle.
Nechte nudle volně uschnout, zatímco se vaří vývar.
4. Dokončení vývaru:
Po třech hodinách vaření ochutnejte vývar a případně dochuťte solí, pepřem nebo trochou vegety. Přidejte čerstvou petrželovou nať pro lepší chuť a aroma.
Pokud máte rádi jemně nařezanou zeleninu a kousky masa ve vývaru, vyjměte je a můžete vše nakrájet podle sebe (já jsem si to krájela na kolečka, menší kousky).
Nakrájenou zeleninu vraťte zpět do hrnce.
5. Vaření nudlí:
V druhém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a přidejte připravené nudle.
Vařte je jen několik minut, dokud nezměknou. Můžete to zkusit jako já – hrnec přikryjte a za pár vteřin odkryjte, na hladině se objeví stoupající bílá pěna. Zamíchejte a opakujte ještě 2x. Ale pozor, je tu riziko znečištění sporáku.
Poté nudle slijte a propláchněte je vlažnou vodou, promíchejte a nechte okapat.
6. Servírování:
Nudle přidejte přímo do jednotlivých talířů a zalijte je horkým vývarem. Na závěr můžete vývar ozdobit čerstvou petrželovou natí. Tento vývar s domácími nudlemi je ideální jídlo na zahřátí a posilnění. Doufám, že si ho vychutnáte!
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
- Odležení: Pokud máte čas, nechte hotový vývar přes noc vychladit a další den ho lehce přihřejte. Chuť bude ještě intenzivnější a propojenější.
- Kombinace různých druhů masa: Pro lepší a intenzivnější chuť můžete vývar uvařit například smícháním kuřecího a hovězího, krůtího, vepřového nebo dokonce kachního masa.
- Zamrazení: Kuřecí vývar je ideální na zamrazení! Uvařte větší množství, přeceďte a nechte vychladnout. Poté ho rozdělte do nádob a zamrazte na později. Hodí se pak jako základ do jiných polévek, omáček nebo rizota.
- Halušky: Místo nudlí můžete servírovat připravený kuřecí vývar s haluškami.
- Zázvor nebo kurkuma: Malý kousek čerstvého zázvoru nebo špetka kurkumy dodá vývaru lehce kořeněnou a zdravou příchuť, aniž by přebila klasickou chuť vývaru. Kurkuma navíc přidá krásnou zlatavou barvu.