Babiččin jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou

Tento babiččin jablečný koláč je klasikou, která voní po dětství a rodinných oslavách. Kombinace šťavnatých jablek, osvěžujícího citronu a aromatické skořice dává koláči jedinečnou chuť, zatímco křupavá drobenka na vrchu přidává příjemný kontrast. Ať už ho podáváte ke kávě nebo jako dezert po nedělním obědě, tento koláč si určitě získá srdce všech. Pojďme se pustit do přípravy a pečení!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.


 

Babiččin jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou - nebe v ústech!
Zdroj: Il Rifugio Perfetto

Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.

Jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 1 vejce + 100 g cukru
  • 80 g změklé máslo
  • 250 g mouky
  • 1/2 lžičky prášek do pečiva
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Jablečná náplň:

  • 3 sladká jablka
  • citronová šťáva z 1/2 citronu
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Ostatní:

  • máslo – na vymazání formy

Jak budeme postupovat:

1. Těsto: Do mísy si rozklepněte vejce a nasypejte cukr – promíchejte metličkou. Dále do mísy vložte změklé máslo, přisypejte mouku, vsypejte prášek do pečiva a ochuťte nastrouhanou citronovou kůrou z 1 citronu – pořádně promíchejte a vypracujte ručně drobenkové těsto, které uložte na několik minut do lednice.

Babiččin jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou - nebe v ústech!
Zdroj: Il Rifugio Perfetto
Babiččin jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou - nebe v ústech!
Zdroj: Il Rifugio Perfetto
Babiččin jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou - nebe v ústech!
Zdroj: Il Rifugio Perfetto
Babiččin jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou - nebe v ústech!
Zdroj: Il Rifugio Perfetto
Babiččin jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou - nebe v ústech!
Zdroj: Il Rifugio Perfetto

2. Jablečná náplň: Do pánve si vložte očištěná a nakrájená sladká jablíčka a přelijte je citronovou šťávou. Dochuťte cukrem a mletou skořicí a vařte cca 10-12 minut na mírném ohni do změknutí.

Babiččin jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou - nebe v ústech!
Zdroj: Il Rifugio Perfetto

3. Připravte si kruhovou formu na pečení vymazanou máslem a rukama rozprostřete do ní první 1/2 drobenkového těsta, jemně přitlačte a rozložte připravenou jablečnou náplň. Nakonec posypejte druhou 1/2 nastrouhaného drobenkového těsta a jemně uhlaďte.

Babiččin jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou - nebe v ústech!
Zdroj: Il Rifugio Perfetto
Babiččin jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou - nebe v ústech!
Zdroj: Il Rifugio Perfetto
Babiččin jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou - nebe v ústech!
Zdroj: Il Rifugio Perfetto

4. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C dozlatova.

5. Po upečení drobenkový jablečný koláč ozdobte-posypejte prosátým moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a nadšením.

Babiččin jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou - nebe v ústech!
Zdroj: Il Rifugio Perfetto
Babiččin jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou - nebe v ústech!
Zdroj: Il Rifugio Perfetto
Babiččin jablečný koláč s nádechem citronu a skořice s drobenkou - nebe v ústech!
Zdroj: Il Rifugio Perfetto

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

VIDEO NÁVOD: