ROZHOVOR: Již 12 let se věnuje plstění, o kterém vede také kurzy a workshopy pro děti i dospělé

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality. 

Vlaďka Renfusová tvoří pod značkou Sedmikvítek. Přes 12 let se věnuje výrobě z ovčího rouna, plstění. Mezi její výrobky patří různé dekorace, šperky, hračky apod. Také vede kurzy a workshopy plstění pro děti i dospělé. Kromě toho se začala před pár lety věnovat i keramice. 

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Vlaďka Renfusová

Na začátek vás požádám, abyste se nám představila.

Krásný den, jmenuji se Vlaďka Renfusová, jsem vystudovaná ergoterapeutka, celoživotně vášnivá milovnice přírody a člověk s tvůrčí duší. Vytvářím pod značkou Sedmikvítek. Kreativita a láska k výtvarné tvorbě a přírodním materiálům mě provází celý život. Je to snoubení mého neutuchajícího okouzlení vším živým kolem mne i radostí z toho, když můžu být svědkem vzniku něčeho nového, milého. Nu a když výsledek mého snažení potěší i někoho dalšího, má radost se násobí.

ROZHOVOR: Dělá vše, na co si jen vzpomenete - maluje, plstí, šije, vyrábí keramiku a také vede kurzy a workshopy plstění
Zdroj: Vlaďka Renfusová

Čemu se věnujete a co vyrábíte?

Mnoho let se věnuji suchému i mokrému plstění, tedy tvůrčí technice, při které vytvářím různé předměty z ovčího rouna – např. hračky, dekorace, šperky, sedáky, pouzdra. Další cesta přirozeně vedla k tomu, že se o nadšení z možností rouna dělím s ostatními, tedy vedu kurzy a workshopy plstění pro děti i dospělé. Poslední roky si plním svůj dávný sen a tvořím výrobky z keramické hlíny. Občas si ještě odskočím ke štětcům a namaluji třeba akvarelová přání či pomaluji trička. Nu a protože mými parťáky byli od dětství plyšoví medvídci a jiná zvířátka, těší mě ušít jednou za čas i partu originálních mazlíčků pro děti.

ROZHOVOR:
Zdroj: Vlaďka Renfusová

Kdy jste začala s výrobou keramiky/plstěných výrobků a co vás k tomu vedlo?

Plstěním se zabývám již přes 12 let a přivedla mě k tomu má kamarádka a samozřejmě nutkání tvořit. Keramikou se zabývám 3 roky a je toho přede mnou ještě hodně k objevování, ale láska je to s velkým L. Touha tvořit keramiku byla ve mně dlouhá léta.

ROZHOVOR:
Zdroj: Vlaďka Renfusová

Je to vaše práce nebo koníček?

Vždy jsem se snažila dostat mé výrobky mezi lidi a nenechat si je jen pro sebe. Ony ty šuplíky a skříně nejsou přece jen bezedné, a tak se vždy koníček propojoval s prací. Nejprve s profesí ergoterapeutky, pak organizátorky tvůrčích kurzů a nyní i náplní pomocné zahradní projektantky. Tedy koníček i profese.

ROZHOVOR:
Zdroj: Vlaďka Renfusová

Čím se při výrobě inspirujete?

Nebude to nijak objevné, když zmíním jako hlavní inspiraci přírodu, obdiv k rostlinám a zvířatům. Neodmyslitelné jsou v mé tvorbě odkazy a stopy vypovídající např. o něze rostlinného a ptačího světa.

ROZHOVOR:
Zdroj: Vlaďka Renfusová

Řekněte nám, prosím, něco o výrobě vašich keramických výrobků?

V současné době tvořím z volné ruky, tedy ručně modelovanou keramiku. Často je to tedy tvorba z plátů, tedy vyválené hlíny válečkem či lisem. Další postup se liší podle cílového produktu, ale obvykle vždy využiji štětec, nějakou špachtličku, cidlinku, škrabadlo a v neposlední řadě přírodniny pro jejich jedinečný a půvabný otisk. Ráda pak dotvářím patinu pomocí oxidů a ucelenost použitím glazur. 

ROZHOVOR:
Zdroj: Vlaďka Renfusová

Kolik času denně strávíte výrobou?

Je to vlastně dost různé. Konkrétně výrobě věnuji denně obvykle 3-5 hodin, protože mou prací je i domlouvání kurzů, projektování zahrad apod.

Máte k tomu vyhrazenou nějakou speciální místnost? 

Ano, mám svou malou pracovničku, takzvanou čistou dílnu, kde plstím, šiji a maluji. Keramiku prozatím tvořím v kuchyni a na zahradě a vypalování si zajišťuji v DDM.

ROZHOVOR: Dělá vše, na co si jen vzpomenete - maluje, plstí, šije, vyrábí keramiku a také vede kurzy a workshopy plstění
Zdroj: Vlaďka Renfusová

Který z vašich plstěných výrobků je u zákazníků nejoblíbenější a jak se vyrábí?

Asi nejvíce žádaní jsou moji plstění skřítci a skřítečky s názvem „Kolik skřítků znáš, tolikrát jsi člověkem…“ Jejich tvoření mě obzvláště těší, protože miluji svět pohádek a dětské fantazie. Ráda skřítky občas posadím na letícího ptáčka či velrybku, tento výrobek pak nese název „Výlet do pohádkové země…“ A jak se takový skřítek narodí? Nejprve si z česance rouna tělové barvy vytvořím hlavičku, jejíž základem je vlastně uzlík z rouna. V místě krku ji převážu pramínkem vlny a vpichy speciální plstící jehlou převázání zaplstím. Plstící jehla má totiž na sobě zpětné zářezy, do kterých při vpichování do rouna zapadají vlákna a následujícími vpichy je proplétáte s dalšími vlákny. Plstění je vlastně proplétání= zacuchávání vláken.

ROZHOVOR: Dělá vše, na co si jen vzpomenete - maluje, plstí, šije, vyrábí keramiku a také vede kurzy a workshopy plstění
Zdroj: Vlaďka Renfusová

Pak si připravím chlupatý drátek, čistič dýmek, který báječně poslouží jako vodivá tyčka na tvorbu horních a dolních končetin. Správně dlouhé drátky omotám rounem tak, aby vlna vytvořila dojem dlaní a rukávků, případně nohou a kraťasů. Takto připravený drátek vložím mezi cípy rouna pod krčkem, opět pod drátkem převážu a zaplstím. Pod vzniklé tělíčko do zbytku cípů tělové barvy zaplstím drátek s nožkami. V dalším kroku si vezmu opět prameny rouna barvy rukávů a přetáhnu je křížem přes ramena figurky a v pase převážu pramínkem vlny a zaplstím. Čouhající cípy rouna obtočím kolem tělíčka a zaplstím. Vytvořím tak tričko skřítkovi. Pak rouno barvy nohavic (v případě skřítka) omotám kolem již touto barvou omotaných stehen a pokračuju v omotání těla a vytvoření horní části kalhot. Vše zaplstím. Na závěr malý kousek drátku omotaný rounem a zaplstěný přivážu k hlavičce režnou nití. Spoj překryji rounem, zaplstím a omotám hlavičku pro vytvoření čepičky s anténkou. Malý pramínek rouna pod hranici čepičky vytvoří vlásky.

ROZHOVOR:
Zdroj: Vlaďka Renfusová

Plánujete do budoucna rozšíření své výroby?

Mám velké přání, moc by se mi líbila alespoň malá keramická dílna, vlastní keramická pec a možnost využít zapůjčený hrnčířský kruh. Uvidím, zda se podaří nějak vhodně vymyslet rekonstrukci malých užitných prostor našeho domečku. Věřím, že ano. A samozřejmě musím podpořit prezentaci své tvorby na sociálních sítích. Mým snem je tvořit užitnou keramiku, tedy hrnky, misky… a zahradní objekty.

ROZHOVOR:
Zdroj: Vlaďka Renfusová

Vyrábíte také produkty na zakázku – podle představ zákazníka?

Ano a moc ráda, kolikrát mě právě i přání zákazníka inspirovalo k novým nápadům.

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Mé výrobky momentálně najdete na prodejním kreativním portálu Fler, konkrétně na www.fler.cz/sedmikvitek. Nezapomeňte se podívat i do prodaného zboží. 

ROZHOVOR:
Zdroj: Vlaďka Renfusová

Je něco, co byste chtěli našim čtenářům vzkázat?

Milí čtenáři, jestli jste dočetli až sem, velmi si toho vážím a budu se těšit, že se třeba opravdu zastavíte na flerovském profilu Sedmikvítek a projdete si mou galerii nabízeného i prodaného zboží. Doufám, že z mé tvorby na Vás dýchne radost a nadšení z tvoření a Matičky přírody, která mě vede láskyplně za ruku. Mějte se krásně a přijďte si…ať je Vám milo. Váš Sedmikvítek.

ROZHOVOR:
Zdroj: Vlaďka Renfusová
ROZHOVOR:
Zdroj: Vlaďka Renfusová