ROZHOVOR: Ručním pracím se věnuje od mládí – dnes háčkuje spoustu krásných výrobků

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Markéta Rozšafná se věnuje výrobě háčkovaných produktů. Mezi její výtvory patří například košíky různých velikostí a tvarů, zásobníky na papírové ručníky, menší koberečky nebo dekorativní věnečky pro různá roční období a příležitosti. 

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Markéta Rozšafná

Na začátek vás požádám, abyste se nám představila.

Mé jméno je Markéta, již jsem překročila věkovou hranici 50 let, žiji v malé vesničce ve Středočeském kraji, mám spokojenou rodinu i krásné zaměstnání.

Představíte nám svou práci? Co vyrábíte? 

Necelý rok se zabývám tvorbou háčkovaných košíčků různých velikostí i tvarů, převládají košíčky s dřevěným dnem, které pěkně drží svůj tvar a stabilitu. Háčkuji i menší koberečky a dekorativní věnečky pro různá roční období a různé příležitosti, které mají háčkovaný základ, nebo zásobníky na papírové ručníky. Oblíbené jsou také obaly na květináče či dózy s víkem nebo pokličkou (s motivy k různým příležitostem nebo jen čisté bez motivu).

ROZHOVOR:
Zdroj: Markéta Rozšafná

Kdy jste začala háčkovat a co vás k tomu vedlo?

Ručním pracím se ve volném čase věnuji od mládí. Zálibu pro ruční práce jsem asi zdědila po mé babičce, která také stále něco tvořila. Bylo období, kdy jsem ráda vyšívala křížkovou technikou různé dečky nebo obrázky. Téměř celý svůj život ráda pletu, tvořím svetry, šály, vesty a čepice, když byly děti malé, měla jsem pro ně napletenou celou výbavičku. Práci s háčkem jsem ovládala také, ale do žádných větších projektů jsem se nepouštěla. Háčkovala jsem maximálně šály, nákrčníky a různé čepice nebo dekorativní dečky. Pletení a háčkování z bavlněných šňůr jsem zkoušela již před časem, vytvořila jsem si několik kabelek, úložné košíčky i pletené pufy na sezení. Tuto tvorbu jsem z nedostatku času a velké zaneprázdněnosti na delší čas opustila. K háčkování košíčků jsem se vrátila před necelým rokem a byla jsem velmi překvapená pestrou nabídkou materiálů, které současný trh nabízí. Toho času jsem se ocitla na delší dobu v pracovní neschopnosti a hledala jsem činnost, které bych se mohla věnovat i v době, kdy jsem měla velké zrakové omezení. Neumím jen tak sedět doma a nic nedělat. Tuto činnost jsem si velmi oblíbila a zjistila jsem, že se moje výrobky líbí i druhým. S dotazem o rozhovor o mé tvorbě jste se akorát strefila do mého dalšího těžšího období. V těchto dnech jsem se ocitla znovu v pracovní neschopnosti a důvodem jsou opět problémy s mým zrakem, které si vyžadují delší rekonvalescenci. Také proto jsem souhlasila s Vaší nabídkou o rozhovor. Pokud mohu tvořit, jsem spokojená i v nelehčí životní situaci, ve které se právě nacházím.

ROZHOVOR:
Zdroj: Markéta Rozšafná

Je to vaše práce nebo koníček?

Pracuji jako sociální pracovnice a má práce mě opravdu baví, háčkování košíčků je pro mě zálibou a velkým potěšením.

Jaké jsou vaše inspirace při háčkování vašich výrobků?

Tvořím především dle svého pocitu a vkusu, ráda se inspiruji listováním různými časopisy, které se věnují ručním pracím nebo bytovému designu, ale především dám na svůj vlastní úsudek a přání zákazníka.

ROZHOVOR:
Zdroj: Markéta Rozšafná

Který z vašich výrobků je u zákazníků nejoblíbenější a jak se vyrábí? Co všechno je k jeho výrobě potřeba ​​a kolik času na to potřebujete?

Jak jsem již uvedla, nejvíce tvořím háčkované košíčky s dřevěným dnem, největší oblibu mají přírodní odstíny a bílá klasika. Většinou tvořím sady košíčků v jednom barevném provedení, a to v různých tvarech i velikostech. K výrobě košíčků potřebuji především háček, příze nebo špagáty a překližková dna. Musím podotknout, že kupuji především kvalitní materiály české výroby, objednávání komponentů z neověřených i když levnějších e-shopů se vyloženě vyhýbám. Nedá se říci, jak dlouho výroba košíčku trvá, záleží na velikosti košíčku, tvaru, ale i na použitém materiálu pro zhotovení výrobku. Větší projekt zabere několik hodin i dnů, menší košíček vytvořím třeba během hezkého filmu či popovídání s rodinou.

ROZHOVOR:
Zdroj: Markéta Rozšafná

Kolik času denně trávíte háčkováním? 

Pokud jsem v pracovním procesu, jsem ráda, když si večer vyšetřím chvilku času a mohu touto činností relaxovat. V zimě je k této tvorbě více příležitostí než létě, kdy si užíváme především pobyt na zahradě a v přírodě. Ale i na zahradu nebo na dovolenou si nezapomínám přibalit klubíčko a háček.

Máte k tomu vyhrazenou nějakou speciální místnost? 

Speciální místnost na výrobu nemám a ani ji nepotřebuji. Musím se snažit, aby košíčky nebyly u nás doma všude, kam oko pohlédne. Mám ale dobrý skladový prostor, kam vytvořené výrobky ukládám do krabic, než najdou svého nového majitele.

ROZHOVOR:
Zdroj: Markéta Rozšafná

Máte do budoucna v plánu rozšířit svou tvorbu?

Neměla jsem žádné větší plány pro rozšíření mé tvorby, ale jsem moc ráda, když mě případný zájemce o výrobek osloví, tomu se určitě nebráním a je mi velkým potěšením, když mohu já svojí tvorbou potěšit druhé.

Háčkujete také na přání – podle představ zákazníka?

Pro mě je úplně největším potěšením pokud mohu tvořit na přání zákazníka. Ruční práce je krásná v tom, že každý výrobek je vlastně originál a nenajdou se dva úplně totožné výrobky, i když zadání je stejné.

ROZHOVOR:
Zdroj: Markéta Rozšafná

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Ukázku mé tvorby můžete najít na facebookovém profilu: Háčkované košíčky.

Chtěla byste našim čtenářům něco vzkázat?

Vím, že se dnes ručním pracím a myslím, že především háčkování, věnuje stále větší množství mladých dívek i žen. Každá doba přináší nové trendy, barvy, ale i nový styl tvorby, ale myslím si, že základ je stále stejný a je moc dobře, pokud tvoří každý, komu ruční práce přináší potěší, radost a hezký pocit z konečného výsledku.

ROZHOVOR:
Zdroj: Markéta Rozšafná
ROZHOVOR:
Zdroj: Markéta Rozšafná