ROZHOVOR: Vyrábí krásné šperky z korálků – jeden náhrdelník jí zabere i 40 hodin času

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality. 

Korálkový svět Michaely Špačkové (VOON beads) je plný krásy, barev a originality. Velkou část jejích výrobků tvoří náramky z Tila korálků, ale také šije a háčkuje z korálků i prsteny nebo kruhové náušnice. Neváhejte a přečtěte si článek až do konce. 

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

Zdroj: Michaela Špačková

Na začátek vás požádám, abyste se nám představila.

Dobrý den, jmenuji se Míša a jsem z Ústí nad Labem. Je mi 30 let a jsem máma dvou malých chlapečků Vojty a Ondry, podle nichž vznikl i název VOON.

Představíte nám svou výrobu šperků? 

Mé šperky jsou tvořeny z korálků. Velkou část mých výrobků tvoří náramky z Tila korálků. Dále také šiju prsteny z korálků a kruhové náušnice. Občas tvořím i jiné druhy náramků, puzetové náušnice a nebo háčkuji z korálků.

Zdroj: Michaela Špačková

Kdy jste začala vyrábět šperky a co vás k tomu vedlo?

S tvořením z korálků jsem začala již jako dítě. Vyráběla jsem například tkané náramky se jmény nebo zvířátka. V tvorbě jsem měla několik mnohaletých pauz, až jsem se k tomu nakonec vrátila na jaře 2022, pár měsíců po porodu staršího syna, protože mě zaujaly háčkované šperky z korálků a chtěla jsem se to naučit. Nakonec se z toho stal takový můj relax. Postupně mě zaujaly další druhy šperků z korálků, tak jsem je začala vyrábět. Nejdříve jsem vyráběla jen do šuplíku a nebo pro známé, ale pak jsem začala přemýšlet čím dál častěji nad tím, že bych své výrobky ráda nabídla i dál, tak jsem si zřídila živnost a otevřela obchod na Fleru a založila profil na Instagramu.

Zdroj: Michaela Špačková

Je to vaše práce nebo koníček?

Je to hlavně můj koníček, který mě velmi baví. Z tohoto koníčku jsem si udělala přivýdělek při mateřské dovolené.

Jaké jsou vaše inspirace při jejich tvorbě?

Většina nápadů přichází sama. Často mě napadne mnoho barevných kombinací najednou a pak jsou dny, kdy nemám vůbec žádnou inspiraci a nevím, co tvořit. Někdy se inspiruji např. ročním obdobím nebo okolím.

Zdroj: Michaela Špačková

Čím jsou podle vás vaše šperky jedinečné?

Myslím si, že mé šperky jsou originálním doplňkem. Šperky tvořím s nadšením a snažím se, aby bylo provedení co nejkvalitnější.

Můžete nám přiblížit proces, jak vznikají? Co je k jejich výrobě potřeba?

Při výrobě šperků potřebuji hlavně korálky, návlekový materiál, popř. komponenty, nit a nářadí. A také nápad a mnoho času.

Zdroj: Michaela Špačková

Jak dlouho vám trvá vyrobit například jeden náramek nebo prsten?

Výroba šperků je časově náročná. Například jeden prsten vyrábím většinou 1,5-2 hodiny, protože ho po ušití ještě jednou prošiju, aby byl pevnější a držel tvar. Háčkované šperky z korálků jsou úplně nejnáročnější, např. náhrdelník dlouhý cca 95 cm mi zabral asi 40 hodin času.

Zdroj: Michaela Špačková

Z jakých materiálů nejčastěji vytváříte šperky?

K výrobě mých šperků používám převážně japonské korálky značky Miyuki, protože jsou velmi kvalitní a tvarově stejné. Komponenty používám hlavně z nerezové oceli, protože nečernají. Tila náramky navlékám na nylonové šňůrky různých barev a šité šperky šiju velmi pevnou Fireline nití.

Zdroj: Michaela Špačková

Vyrábíte je sama, nebo vám s tím někdo pomáhá?

Všechny šperky tvořím sama.

Máte k tomu vyhrazenou nějakou dílnu? 

Dílnu bohužel nemám, i když bych si jí moc přála. Bohužel ale není prostor, tak tvořím doma v obýváku.

Zdroj: Michaela Špačková

Máte do budoucna v plánu svou tvorbu rozšířit?

Mám hodně plánů a představ, ale bohužel také hodně málo času, protože tvořím převážně po večerech, když kluci spí. V následujících měsících bych ale chtěla rozšířit nabídku šperků o náramky z minerálů a další druhy náušnic.

Zdroj: Michaela Špačková

Vytváříte také šperky na přání – podle představ zákazníka?

Ano, tvořím šperky i na přání. Není problém mě kontaktovat a já vám ráda vyrobím šperk podle vašich představ.

Kde lze vaše výrobky zakoupit? 

Šperky nabízím ve svém obchůdku na Fleru/VOON beads. Dále mě můžete kontaktovat přes Facebookový profil VOON beads a nebo přes můj profil na Instagramu voon_beads.

Zdroj: Michaela Špačková
Zdroj: Michaela Špačková