Strouhaný jablečný koláček ze starých dob: Je úžasně krémový a přitom do něj nejde smetana ani tvaroh!

Tento tradiční strouhaný jablečný koláč je dokonalou kombinací jemného těsta a šťavnaté jablečné náplně. Přestože neobsahuje smetanu ani tvaroh, je neuvěřitelně krémový. Recept je v naší rodině už po desetiletí a je to skvělý způsob, jak zužitkovat podzimní úrodu jablek.

Zdroj: pixabay.com

Ingredience

Na těsto:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 200 g margarínu nebo másla
  • 5 vajec
  • 15 dkg moučkového cukru (na sníh)
  • 1 balení prášku do pečiva (12 g)

Na náplň:

  • 1 kg nastrouhaných jablek
  • mletá skořice (dle chuti)
  • strouhaná citronová kůra
  • moučkový cukr nebo med (dle chuti)

Postup

1) Příprava jablečné náplně:
Nastrouhejte jablka a smíchejte je s cukrem nebo medem, citronovou kůrou a mletou skořicí. Šťávu z jablek slijte.

2) Příprava těsta:
Rozdělte vejce na žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte s moučkovým cukrem do tuhého sněhu.
Žloutky vyšlehejte s margarínem (nebo máslem), přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Vytvořte těsto.

3) Vrstvení:
Plech na pečení o velikosti 23 × 34 cm vyložte pečicím papírem. Dvě třetiny připraveného těsta rozprostřete na dno plechu. Na těsto rovnoměrně rozložte jablečnou náplň. Na jablka naneste sníh z bílků.

4) Strouhání těsta:
Zbytek těsta nastrouhejte na vrch koláče, čímž vytvoříte krásnou křupavou vrstvu.

5) Pečení:
Vložte plech do předehřáté trouby a pečte při 180 °C, dokud není koláč zlatavý (přibližně 30-40 minut).


Tipy

  • Jablka: Použijte kyselá jablka, jako je Granny Smith, která dodají koláči svěží chuť.
  • Dekorace: Koláč můžete po upečení lehce poprášit moučkovým cukrem.
  • Variace: Přidejte do náplně rozinky nebo ořechy pro zajímavější chuť.

Závěr

Strouhaný jablečný koláč je klasika, kterou ocení každý milovník tradičních moučníků. Jeho krémová textura a jemná sladko-kyselá chuť z něj dělají ideální dezert pro každou příležitost. Vyzkoušejte tento rodinný recept a užijte si pravou chuť podzimu.