Tradiční plněné vinné listy s masem, rýží a bylinkami v rajčatové omáčce jsou pokrmem, který spojuje bohaté chutě Balkánu a východní Evropy. Šťavnaté mleté maso smíchané s rýží a aromatickými bylinkami, zabalené do vinných listů a pomalu vařené v lahodné rajčatové omáčce, tvoří jedinečnou kombinaci chutí. Podávejte s hustou smetanou pro dokonalý zážitek.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.

Tradiční plněné vinné listy s masem a rýží v rajčatové omáčce
Co budeme potřebovat:
- Mleté vepřové maso 650 g
- Mleté hovězí maso 350 g
- Kulatozrnná rýže 200 g
- Slanina 200 g
- Cibule 2 ks
- Nakládané vinné listy 80-.100 ks
- Rajčatový protlak 550 ml
- Slunečnicový olej 50 ml
- Sušený tymián
- Bobkový list 2 ks
- Svazek petržele
- Čerstvý nebo sušený kopr
- Sůl
- Mletý pepř
- Smetana na podávání
Jak budeme postupovat:
1. Oloupejte a jemně nakrájejte 2 cibule.
2. Na pánvi rozehřejte 2-3 lžíce oleje a osmahněte cibuli, dokud nezměkne.

3. Přidejte rýži a smažte další 2 minuty.

4. Přidejte lžíci rajčatového protlaku, sůl a pepř. Promíchejte a vařte ještě 2 minuty.

5. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
6. Ve velké míse smíchejte mleté maso s vychladlou rýží.

7. Přidejte jemně nasekanou petržel, kopr, sušený tymián, sůl a mletý pepř.

8. Rukama směs dobře promíchejte, dokud nevznikne homogenní hmota.

9. Na každý vinný list položte lžičku masové směsi.

10. Zabalte okraje a pevně zatočte.

11. Vytvořte všechny sarmale (vinné listy plněné masem).

12. Na dno pekáče dejte vrstvu vinných listů. Poté položte vrstvu sarmale a posypte několika kousky slaniny.

13. Pokračujte dalším vrstvením sarmale a slaniny.

14. Nakonec dejte poslední vrstvu sarmale.
15. Smíchejte 500 g rajčatového protlaku s 500 ml vody a nalijte na rolky.

16. Navrch položte zbytek slaniny, 2-3 bobkové listy a několik větviček tymiánu.

17. Zakryjte vše vrstvou vinných listů.

18. Pečte v troubě 4-5 hodin při 170 °C.

19. Podávejte s velkým množstvím zakysané smetany.

Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.