Pokud máte chuť na klasiku v novém a chutném provedení, vepřové řízky s pečenými bramborami a rozmarýnem vás určitě potěší. Šťavnaté řízky obalené v křupavé strouhance a jemně pečené brambory s rozmarýnem tvoří dokonalou kombinaci pro skvělou rodinnou večeři. Připravte si tuto lahůdku snadno doma a potěšte své blízké!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.

Vepřové řízky s pečenými bramborami a rozmarýnem
Co budeme potřebovat:
- Vepřová kotleta bez kosti 500 g
- Mouka 100 g
- Vejce 2 ks
- Strouhanka 150 g
- Sůl 1 lžička
- Mletý černý pepř 1/2 lžičky
- Mletý bílý pepř 1/2 lžičky
- Česnekový prášek 1/2 lžičky
- Sladká paprika 1/2 lžičky
- Brambory 4 ks
- Rozmarýn
Jak budeme postupovat:
1. Omyjte a očistěte vepřovou kotletu. Nakrájejte na tenké plátky o tloušťce cca 0,5 cm.

2. Plátky masa dobře naklepejte, čímž je zjemníte a vytvoříte tenčí kousky. Tímto postupem plátky masa změknou a ztenčí se.

3. Připravte si tři mísy na obalování řízků:
- Do první mísy nasypte prosátou mouku, přidejte 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 1/2 lžičky mletého bílého pepře a špetku soli. Smíchejte.
- V druhé misce rozšlehejte 2 vejce a přidejte špetku soli.
- Do třetí mísy nasypte strouhanku.
4. Plátky masa nejprve obalte v mouce, dobře otřeste přebytek, poté je namočte do rozšlehaných vajec a nakonec obalte ve strouhance. Opakujte tento proces pro všechny plátky.

5. Na středně vysokém ohni rozehřejte olej na pánvi. Řízky smažte dozlatova z obou stran, poté je nechte okapat na papírové utěrce.

6. Brambory nakrájejte na plátky hrubé cca 1 cm, osolte a pokapejte olejem. Přidejte čerstvý rozmarýn.


7. Pak brambory pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 40 minut, dokud nezezlátnou. Po 40 minutách otočte a pečte dalších 10-15 minut.
8. Podávejte řízky s pečenými bramborami a doplňte o čerstvý zeleninový salát nebo nakládanou zeleninu dle chuti.

Tip: Servírujte s červenou řepou nebo nakládanými paprikami pro ještě výraznější chuť.
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.