Jemný tvarohový koláč z ovesných vloček s jablečným pyré a mascarpone je perfektní spojení zdravých ingrediencí a luxusní chuti. Tento koláč kombinuje křupavý základ z ovesných vloček s nadýchanou vrstvou tvarohu a krémového mascarpone, zatímco jablečné pyré dodává koláči osvěžující sladkost. S tímto receptem snadno připravíte lahodný koláč, který si zamilujete pro jeho vyváženou chuť a krémovou texturu.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Tvarohový koláč z ovesných vloček s jablečným pyré a mascarpone
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 250 g ovesné vločky
- 90 g rozpuštěné maślo
Jablečné pyré:
- 800 – 1000 g jablečné pyré
- 1/2 lžičky skořice
- 3 lžíce cukru
Tvarohový krém:
- 2 vejce + 5 žloutků
- 120 g cukr
- 900 g – 1000 g tučný nebo polotučný tvaroh
- 500 g mascarpone
- 1 pudink bez cukru (40 g) nebo bramborový škrob
Pusinky:
- 5 vaječné bílky pokojové teploty + špetka soli
- 160 g moučkový cukr
Na zdobení:
- moučkový cukr + skořice
Jak budeme postupovat:
1. Základ: Do mixéru dejte ovesné sušenky a přilijte rozpuštěné máslo – rozmixujte na písek, který potom rozložte do formy na plech vyložený pergamenem o rozměru 20 x 27 cm – pěkně uhlaďte lžící a pečte v předehřáté troubě 15 minut při 180 °C.
2. Jablečné pyré: Do misky dejte jablečné pyré, které dochuťte skořicí a cukrem – dobře promíchejte.
3. Tvarohový krém: Do velké mísy rozklepněte vejce, přidejte žloutky a přisypte cukr – vyšlehejte, poté přidejte tučný tvaroh, mascarpone a přimíchejte pudink bez cukru nebo bramborový škrob. Pořádně vyšlehejte do tvarohového hladkého krému, který hned naneste na základ, pěkně rozetřete a uhlaďte.
4. Následně naneste kopečky ochuceného jablečného pyré, které potom rozetřete.
5. Pečte v předehřáté troubě 50 minut při 160 °C a během pečení neotvírejte troubu.
6. Pusinky: Do jiné mísy nalijte vaječné bílky (pokojové teploty) – vyšlehejte do pěny a postupně během šlehání přisypávejte moučkový cukr – šlehejte do krásné tuhé bílé pěny. Pusinky budou tuhé, krásně bílé a lesklé.
7. Po upečení vyndejte koláč z trouby a hladce naneste a rozetřete pusinky.
8. Pečte V troubě při 140 °C, podle potřeby. Pokud by pusinky během pečení příliš zhnědly, přikryjte koláč pergamenem.
9. Po upečení koláč vyndejte z formy a nechte vychladnout – uložte do lednice.
10. Na závěr ho ozdobte-posypejte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a podávejte ho s láskou a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!