Patříte mezi milovníky jablečných zákusků? Pokud ano, tak je tento dnešní recept tím pravým. Připravte si tento dnešní jablečný koláč s vanilkovým krémem, který skvěle doplní odpolední kávu nebo čaj. Zamiluje si ho opravdu každý. Pojďme se podívat, co všechno budeme potřebovat a jak budeme postupovat.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Recept na jablečný koláč s vanilkovým krémem
Co budeme potřebovat:
Jablečná vrstva:
- 1 kg očištěných jablek
- 50 g másla
- 50 g cukru (nebo podle chuti)
- 1 lžička skořice
Na piškot:
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce mléka
- špetka soli
Vanilkový krém:
- 350 ml mléka
- 3 vejce
- 70 g cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce škrobu
- 1 vanilkový cukr
Na ozdobu:
- 200 ml smetany na šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
- nasekané ořechy
Jak budeme postupovat:
1. Připravíme si jablečnou vrstvu. Oloupeme si jablka, nakrájíme na drobné plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle, dáme je do kastrolu spolu s cukrem a máslem a na malém plameni vaříme asi 15 minut dokud se šťáva odpaří. Následně odstavíme a necháme vychladnout.
2. Vyhřejeme troubu na 180 °C. Na plech 20 x 30 dáme pečící papír.
3. V jedné míse smícháme mouku s práškem do pečiva a se špetkou soli. V jiné míse vyšleháme máslo s cukrem a s vanilkovým cukrem do pěny. Potom vmícháme jedno po druhém vejce a za každým pořádně promícháme, aby se spojili. Dále přidáme mouku a nakonec trochu mléka.
4. Na plech nejdříve dáme jablečnou vrstvu a zarovnáme ji. Tu zalijeme připraveným těstem a to také zarovnáme, aby nám dobře těsto překrylo jablka. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 35 minut. Zkusíme párátkem zda je těsto propečené. Pak vyjmeme z trouby a překlopíme nejlépe na tác a necháme mírně vychladnout. Potom opatrně stáhneme papír na pečení. Necháme vychladnout úplně.
5. V mléce rozmícháme vejce a cukr i vanilkový cukr. Přidáme mouku, škrob a dáme na malý plamen vařit za stálého míchání.
6. Uvaříme pudink. Pudink vylijeme na jablečnou vrstvu a zarovnáme. Takto necháme vychladnout na pokojovou teplotu a dáme alespoň na 1 hodinu do chladničky.
7. Rozetřeme na krém vyšlehanou šlehačku s práškovým cukrem a dozdobíme nasekanými ořechy podle vaší chuti. Hotovo!
Přejeme Vám dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.
Sdílejte tenhle fantastický recept i s Vašimi přáteli, určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlédnout recept na jednoduchý obrácený koláč s úžasnou chutí.