Tento luxusní rolovaný dort s ořechovým a kakaovým krémem je ideálním dezertem pro každou příležitost, kdy chcete udělat dojem. Spojuje bohatou chuť ořechů a kakaa ve dvou náplních, které jsou pečlivě zavinuté do jemného těsta. Výsledkem je krásně vypadající a neuvěřitelně lahodný dort, který potěší každého milovníka sladkého.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Rolovaný dort s ořechovým a kakaovým krémem
Co budeme potřebovat:
- Mouka 300 g
- Mléko 120 ml
- Cukr 200 g
- Vejce 3 ks
- Máslo 100 g
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- Mleté ořechy 120 g
- Kakao 20 g
- Čerstvé droždí 20 g
- Vanilková esence
- Rumová esence
- Špetka soli
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy prosejte 300 g mouky a udělejte uprostřed důlek.
2. V malé misce smíchejte 20 g čerstvého droždí, 120 ml teplého mléka a lžíci cukru. Několikrát promíchejte.
3. Nalijte směs do důlku v mouce a nechte 10 minut odpočinout, aby se droždí aktivovalo.
4. Přidejte 100 g cukru, 2 žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový extrakt a špetku soli.
5. Nejprve směs promíchejte lžící, poté rukama a hněťte 5 minut.
6. Přidejte 50 g rozpuštěného a zchladlého másla a pokračujte v hnětení dalších 5 minut, dokud se máslo plně nezapracuje.
7. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte těsto kynout 1 hodinu.
8. Těsto položte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte ho nejprve dlaněmi a poté válečkem.
9. Vytvarujte z něj plát o rozměrech přibližně 30 x 45 cm.
10. Připravte náplň smícháním 100 g cukru, 30 g kakaa, 120 g mletých ořechů, rumového extraktu a bílků z 2 vajec. Promíchejte do hladka.
11. Náplň rovnoměrně rozetřete na těsto.
12. Plát těsta podélně rozkrojte na 4 stejné proužky.
13. Pruhy jeden po druhém srolujte do rolády.
14. Srolované těsto vložte do žáruvzdorné misky (o průměru 20 cm) vyložené velkým množstvím másla (nejméně 50 g másla).
15. Přikryjte potravinovou fólií.
16. Nechejte ještě 30 minut kynout.
17. Odstraňte fólii a koláč potřete rozšlehaným vejcem.
18. Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
19. Roládu pečte v troubě hodinu a půl.
20. Po upečení nechte roládu 10 minut vychladnout, poté ji vyjměte z formy, nakrájejte a podávejte.
Hotovo!
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.