Na dvůr si nechali dovézt staré cihly, ze kterých následně vytvořili úžasné věci: Prohlédněte si tyto úžasné nápady

Stavební materiál nemusí být vždy drahý nebo nový, aby se dal využít k tvorbě krásných a funkčních věcí. Staré cihly, které mnozí považují za nepotřebný odpad, mohou posloužit jako dokonalý základ pro nejrůznější zahradní projekty. Jedna rodina se rozhodla oživit svůj dvůr pomocí starých cihel, které si nechali dovézt, a výsledky jejich práce jsou naprosto úžasné! Pojďte se inspirovat, jak i vy můžete využít tento tradiční stavební materiál a vytvořit něco originálního.

Zdroj: istock.com

Staré cihly – Levný, ale stylový materiál

Když se řekne “staré cihly”, mnoho lidí si představí odpad nebo materiál, který už nemá využití. Opak je ale pravdou! Staré cihly mají jedinečný vzhled a mohou vašemu dvoru nebo zahradě dodat rustikální a přirozený charakter. Rodina, která se rozhodla využít staré cihly, je sehnala za pár korun z bouračky starého domu a pustili se do tvoření.

Zdroj: pinterest.com
Zdroj: pinterest.com
Zdroj: pinterest.com

Stavba zahradního grilu – První velký projekt

Jedním z prvních projektů, který rodina realizovala, bylo postavení zahradního grilu. Staré cihly byly ideální volbou pro tento účel díky své odolnosti a schopnosti udržet teplo. Zahradní gril se stal středobodem venkovního prostoru, kde nyní pořádají rodinné grilovačky a oslavy.

Stavba grilu nebyla nijak složitá – použili základní maltu a cihly naskládali do stabilní konstrukce s prostorem pro rošt. Díky starému vzhledu cihel má gril osobitý a originální design, který se skvěle hodí do přírodního prostředí zahrady.

Zdroj: pinterest.com
Zdroj: pinterest.com
Zdroj: pinterest.com

Zahradní umyvadlo – Praktický a stylový prvek

Další z úžasných projektů, který rodina vytvořila ze starých cihel, bylo zahradní umyvadlo. Tento kousek se stal nejen praktickým pomocníkem, ale také výrazným designovým prvkem. Umístili ho v rohu zahrady, kde slouží k mytí rukou, ovoce nebo zahradního náčiní.

Konstrukce zahradního umyvadla byla poměrně jednoduchá. Rodina postavila základnu z cihel, do které vsadili starý litinový dřez, který sehnali v bazaru. Tím vznikl originální a funkční koutek, který spojuje praktické s estetickým.

Zdroj: pinterest.com
Zdroj: pinterest.com
Zdroj: pinterest.com

Cestičky a chodníky – Přírodní vzhled za minimum nákladů

Chodníky a cestičky na zahradě mohou být drahou záležitostí, pokud se rozhodnete pro klasické dlaždice nebo beton. Rodina se ale rozhodla použít staré cihly, které jim nejen ušetřily peníze, ale zároveň dodaly dvoru jedinečný vzhled.

Cihly jednoduše naskládali do měkké země a vytvořili tak cestičky, které propojují jednotlivé části zahrady. Nepravidelný tvar a různé odstíny cihel dodávají chodníkům autentický rustikální styl, který do zahradního prostředí dokonale zapadá.

Zdroj: pinterest.com

Ohniště pro letní večery

Dalším skvělým nápadem bylo vybudování venkovního ohniště ze starých cihel. Jedná se o jednoduchý, ale velmi účinný prvek, který dodá zahradě útulnou atmosféru. Rodina postavila kruhovou konstrukci z cihel, do které umístili kovovou mísu na oheň. Nyní si zde mohou užívat dlouhé letní večery s přáteli u táboráku, pečení špekáčků a sdílení příběhů.

Květinové záhony a zídky – Krása spojená s funkčností

Staré cihly byly také použity k vytvoření vyvýšených květinových záhonů a zídek. Vyvýšené záhony jsou skvělé pro pěstování bylinek, zeleniny či květin, a zídky mohou sloužit jako dekorativní prvek nebo jako hranice mezi jednotlivými částmi zahrady. Staré cihly dodávají těmto konstrukcím přirozený vzhled a dobře ladí se zelení a rostlinami.

Malý domek pro nářadí

Na závěr se rodina rozhodla vybudovat z cihel malý přístřešek na zahradní nářadí. Cihlová konstrukce je nejen praktická, ale také krásně doplňuje celkový vzhled zahrady. Staré cihly dodaly stavbě rustikální kouzlo, které působí příjemně a tradičně.

Proč zvolit staré cihly?

Staré cihly mají několik výhod, které je činí ideálním materiálem pro zahradní projekty:

  1. Nízké náklady – Staré cihly můžete sehnat velmi levně, často i zdarma z bouraček starých domů či staveb.
  2. Estetický vzhled – Cihly s patinou a historií dodávají zahradě autentičnost a přírodní charakter.
  3. Odolnost – Cihly jsou velmi odolné proti povětrnostním vlivům, což z nich dělá skvělý materiál pro venkovní použití.
  4. Ekologičnost – Recyklace starých cihel je šetrná k životnímu prostředí a dává nový život materiálu, který by jinak skončil jako odpad.

Závěr

Rodina, která si nechala dovézt staré cihly, z nich vytvořila na svém dvoře několik úžasných věcí. Od zahradního grilu, přes umyvadlo, až po cestičky a květinové záhony – všechny tyto projekty jsou důkazem toho, že starý materiál může mít nový život a dodat vašemu dvoru či zahradě jedinečný styl. Pokud máte možnost získat staré cihly, neváhejte a pusťte se do tvoření. Možnosti jsou téměř neomezené!