Výborný koláč ke kávě či čaji nebo jen tak pro krásnější den

Tento koláč je ideální volbou ke kávě nebo čaji, ale skvěle se hodí i jako sladká pochoutka na zkrášlení dne. Jeho lahodná kombinace jemného těsta, džemu, ořechů a sněhu z bílků potěší každého.

Ingredience

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 balení vanilinového cukru
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Džem dle chuti
  • Hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Na sníh z bílků:

  • 4 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • Špetka soli
  • Šťáva z 1/4 citronu

Postup

1) Příprava těsta: Všechny suroviny na těsto smíchejte a ručně vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 minut odpočinout do chladničky.

2) Příprava korpusu: Plech o rozměrech 25×39 cm vyložte pečicím papírem. 3/4 těsta vyválejte na velikost plechu a přeneste na plech. Poté těsto rovnoměrně potřete džemem a posypte nasekanými vlašskými ořechy. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut.

3) Příprava sněhu: Během pečení vyšlehejte z bílků pevný sníh spolu s cukrem, špetkou soli a citronovou šťávou.

4) Mřížka z těsta: Zbylé těsto vyválejte na tloušťku 1 mm a nakrájejte na pásky.

5) Dokončení koláče: Z trouby vyjměte téměř hotový koláč, rovnoměrně na něj rozetřete sníh z bílků a na vrch vytvořte mřížku z pásků těsta. Koláč vraťte do trouby a dopékejte dalších 5–7 minut, dokud není mřížka lehce zlatavá.

6) Servírování: Po upečení nechte koláč vychladnout a posypte moučkovým cukrem. Nakrájejte na kousky a podávejte.

Závěr

Tento koláč je nejen výborný ke kávě nebo čaji, ale také skvělou volbou pro každodenní sladké potěšení. Kombinace křehkého těsta, džemu, ořechů a sněhu z bílků je dokonalým sladkým zážitkem. Vyzkoušejte ho a vychutnejte si jeho bohatou chuť!