Vynikající hrnkový koláč s lahodným krémem a polevou ze zakysané smetany: Sladká dobrota, která zmizí ze stolu okamžitě!

Tento hrnkový koláč s lahodným krémem a čokoládovou polevou ze zakysané smetany je skvělým dezertem, který mizí ze stolu rychlostí blesku. Jednoduchá příprava a výtečná chuť zaručí, že se k tomuto receptu budete rádi vracet.

Ingredience

Na těsto (hrnek o objemu 250 ml):

  • 2 vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2,5 lžíce kakaa
  • 1 balení vanilinového cukru
  • 1 balení prášku do pečiva

Na nádivku:

  • 250 g másla
  • 500 g jemného tvarohu
  • 500 ml mléka
  • 2 balení Zlatého klasu
  • 5 lžic krystalového cukru
  • 2 balení vanilinového cukru

Na polevu:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 400 g zakysané smetany

Postup

1) Příprava těsta: Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Poté přidejte olej, mléko a nakonec prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozdělte na dvě části – do jedné třetiny přimíchejte kakao.

2) Pečení: Vymažte vyšší plech máslem a vysypte moukou. Nalijte na něj 3/4 světlého těsta. Zbylou třetinu těsta s kakaem navrstvěte cik-cak na světlé těsto. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20–25 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout.

3) Příprava krému: V mléce uvařte Zlaté klasy, cukr a vanilkový cukr, aby vznikl hustý pudink. Do horkého pudinku přimíchejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte tvaroh a vyšlehejte do hladka. Horký krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus a nechte zchladnout.

4) Příprava polevy: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a nechte mírně vychladnout. Postupně ji vmíchejte do zakysané smetany. Čokoládovou polevu rozetřete na vrstvu krému a vidličkou vytvořte vzory. Koláč nechte ztuhnout v lednici.

Závěr

Tento hrnkový koláč s krémem a čokoládovou polevou je neodolatelnou sladkostí, která potěší všechny členy rodiny. Jeho příprava je snadná a výsledek je vždy dokonalý. Nezapomeňte jej uložit do lednice, aby chutě měly čas se propojit a koláč získal správnou konzistenci.