Zbavte se snadno mechu u Vás na zahradě: Stačí si tohle koupit v papírnictví

Trávník vytváří prostor pro odpočinek, poskytuje kulisu květinám a keřům a především je ozdobou zahrady. Rovnoměrně zastřižený zelený koberec vypadá krásně, ale někdy tento efekt kazí přítomnost mechu. Nenápadné trsy se rychle šíří a zabírají stále větší plochu zahrady, což velmi ztěžuje pěstování trávníku. Jak se zbavit mechu na svém pozemku?

Zdroj: istock.com

Mech zničí váš trávník

Mech je nejčastěji spojován s lesy a divokými rostlinnými společenstvy, ale někdy se vyskytuje i na zahradách. Dává přednost vlhkým a stinným místům, takže pokud máte na svém pozemku vysoké stromy a keře, je přítomnost mechu velmi pravděpodobná.

Ačkoli tyto rostliny vypadají velmi nenápadně – obvykle dosahují malé výšky několika centimetrů – rostou velmi rychle a zabírají další plochy na pozemku. Právě tato expanzivita je hlavním problémem mechu na zahradě.

V trávnících se mechy rozrůstají do velkých rozměrů, čímž nejen kazí vizuální dojem, ale také poškozují ostatní rostliny tím, že je vytlačují ze zahrady. Jakmile si na trávníku všimnete trsů mechu, musíte se ho co nejdříve zbavit.

Jak se zbavit mechu ze zahrady

Pokud necháte mech růst, rychle ovládne celý váš trávník. Stébla trávy zbavená živin a vody, stejně jako volného prostoru, nebudou schopna prospívat.

Zdroj: istock.com

Správné podmínky na pozemku

Nejprve se ujistěte, že jsou na pozemku vhodné podmínky. Mech nemá rád slunná místa, proto je dobré zajistit, aby měl na zahradě přístup světla. Půdu také nepřelévejte – nadměrná vlhkost podporuje růst mechu.

Je dobré provádět ošetření trávníku, jako je vertikutace a provzdušňování. Mech lze ošetřit také chemickými prostředky, ale raději volte bezpečnější a levnější metody, než abyste utráceli peníze.

Jednoduchý trik s křídou

Mech nesnáší ještě jednu věc – zásaditou půdní reakci. Těmto tvrdohlavým rostlinám se daří v kyselém prostředí, takže je třeba působit opačně, tj. půdu odkyselit. Existuje jednoduchý způsob, jak toho dosáhnout, a to pomocí obyčejné křídy, kterou seženete v papírnictví.

Křída má vysoký obsah vápníku, který má odkyselující účinek. Stačí rozdrtit malý balíček křídy a práškem posypat trávník, přičemž ho posypte na zarostlých místech. Po zalití pronikne vápník do půdy a vytvoří nepříznivé prostředí pro růst mechů.

Závěr

Zbavit se mechu na zahradě nemusí být složité ani drahé. Stačí si koupit obyčejnou křídu v papírnictví a použít ji k odkyselení půdy. Tento jednoduchý trik vám pomůže udržet váš trávník zdravý, zelený a bez mechu. Dodržováním těchto kroků a udržováním správných podmínek na zahradě můžete snadno dosáhnout krásného a rovnoměrného trávníku.