Výborné kynuté zelné placky: Krok za krokem k dokonalému výsledku

Výborné kynuté zelné placky jsou tradiční pochoutkou, která vás okouzlí svou chutí a jednoduchostí přípravy. Tento recept vás provede krok za krokem celým procesem, abyste dosáhli dokonalého výsledku. Pojďme na to!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Zdroj: YouTube/Idei de retete

Kynuté zelné placky

Co budeme potřebovat:

Ingredience na těsto:

  • Mouka 600 g
  • Teplá voda 360 ml
  • Čerstvé droždí 20 g
  • Cukr 10 g
  • Rostlinný olej 40 ml
  • Sůl 10 g

Ingredience na náplň:

  • Zelí 700 g
  • Cibule 1 ks
  • Rostlinný olej 2-3 lžíce
  • Čerstvě mletý pepř
  • Kopr lžíce
  • Kmín
  • Sůl lžička

Jak budeme postupovat:

1. Vezměte si zelí a nakrájejte ho na co nejjemnější kousky (700 g -1 kg).

Zdroj: YouTube/Idei de retete

2. Zelí posypeme lžičkou soli a rukama jemně promícháme/rozetřeme. Odstavte na 5 minut, aby změklo.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

3. Do hrnce dejte zahřát 2-3 lžíce rostlinného oleje. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a špetku soli. Promíchejte, přiklopte pokličkou a na mírném ohni 2-3 minuty povařte.
Pokličku odklopte, promíchejte a přidejte nadrobno nakrájené a změklé zelí. Zamíchejte, přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte 5-7 minut.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

4. Zvedněte pokličku, přidejte mletý pepř a zamíchejte. Pokud zelí ještě nepustilo šťávu, přiklopte pokličku a vařte na mírném ohni další 3-4 minuty. Zvedněte pokličku, zamíchejte a přidejte nasekaný kopr a kmín podle chuti.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

5. Promíchejte a vypněte oheň. Nechte vychladnout.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

6. Zelnou směs rozdělte na 6 stejných dílů. Odstavte.

7. Do velké mísy dejte 360 ml vlažné vody, 10 g cukru a prsty rozdrobte 20 g droždí. Míchejte metličkou, dokud se přísady nerozpustí. Nechte 10 minut, aby se droždí aktivovalo.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

8. Přidejte 600 g mouky, 10 g soli a 40 ml oleje. Začněte ingredience míchat rukou.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

9. Poté hněťte 7-8 minut na těsto poprášené trochou mouky, dokud nezískáte pružné, hladké a měkké těsto.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

10. Těsto vložte do dostatečně velké mísy, těsto i mísu vymažte 10 ml rostlinného oleje. Těsto přikryjte potravinovou fólií.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

11. Nechte 30-40 minut kynout na teplém místě, mimo dosah studeného průvanu.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

12. Přeneste těsto na namazanou pracovní plochu. Rozdělte těsto na 6 stejných dílů.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

13. Z každého dílu těsta vytvarujte rukama kulatý plát (22-24 cm).

Zdroj: YouTube/Idei de retete

14. Střed plátů posypte podle chuti kmínem a poté na ně položte část uvařené a vychladlé zelné směsi, okraje nechte odkryté.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

15. Zelí posypte čerstvým pepřem.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

16. Okraje plátů těsta stáhněte do středu. Jemně je přitlačte, aby se spojily.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

17. Obraťte těsto dnem vzhůru a lehce naolejovanými dlaněmi jemně přitlačte, aby opět dosáhlo průměru 22-24 cm.

18. Koláče dejte péct do velmi dobře vyhřáté pánve (úhlopříčka 24-25 cm – nemusí být vymazaná tukem).

19. Po vložení koláčů do pánve snižte teplotu. Okraje koláče jemně přitiskněte prsty přímo do pánve.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

20. Koláče pečte 4-5 minut z každé strany.

Zdroj: YouTube/Idei de retete

Hotovo! Podávejte teplé nebo studené podle chuti. Dobrou chuť!

Zdroj: YouTube/Idei de retete
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

VIDEO RECEPT: