Výborné kynuté zelné placky jsou tradiční pochoutkou, která vás okouzlí svou chutí a jednoduchostí přípravy. Tento recept vás provede krok za krokem celým procesem, abyste dosáhli dokonalého výsledku. Pojďme na to!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Kynuté zelné placky
Co budeme potřebovat:
Ingredience na těsto:
- Mouka 600 g
- Teplá voda 360 ml
- Čerstvé droždí 20 g
- Cukr 10 g
- Rostlinný olej 40 ml
- Sůl 10 g
Ingredience na náplň:
- Zelí 700 g
- Cibule 1 ks
- Rostlinný olej 2-3 lžíce
- Čerstvě mletý pepř
- Kopr lžíce
- Kmín
- Sůl lžička
Jak budeme postupovat:
1. Vezměte si zelí a nakrájejte ho na co nejjemnější kousky (700 g -1 kg).
2. Zelí posypeme lžičkou soli a rukama jemně promícháme/rozetřeme. Odstavte na 5 minut, aby změklo.
3. Do hrnce dejte zahřát 2-3 lžíce rostlinného oleje. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a špetku soli. Promíchejte, přiklopte pokličkou a na mírném ohni 2-3 minuty povařte.
Pokličku odklopte, promíchejte a přidejte nadrobno nakrájené a změklé zelí. Zamíchejte, přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte 5-7 minut.
4. Zvedněte pokličku, přidejte mletý pepř a zamíchejte. Pokud zelí ještě nepustilo šťávu, přiklopte pokličku a vařte na mírném ohni další 3-4 minuty. Zvedněte pokličku, zamíchejte a přidejte nasekaný kopr a kmín podle chuti.
5. Promíchejte a vypněte oheň. Nechte vychladnout.
6. Zelnou směs rozdělte na 6 stejných dílů. Odstavte.
7. Do velké mísy dejte 360 ml vlažné vody, 10 g cukru a prsty rozdrobte 20 g droždí. Míchejte metličkou, dokud se přísady nerozpustí. Nechte 10 minut, aby se droždí aktivovalo.
8. Přidejte 600 g mouky, 10 g soli a 40 ml oleje. Začněte ingredience míchat rukou.
9. Poté hněťte 7-8 minut na těsto poprášené trochou mouky, dokud nezískáte pružné, hladké a měkké těsto.
10. Těsto vložte do dostatečně velké mísy, těsto i mísu vymažte 10 ml rostlinného oleje. Těsto přikryjte potravinovou fólií.
11. Nechte 30-40 minut kynout na teplém místě, mimo dosah studeného průvanu.
12. Přeneste těsto na namazanou pracovní plochu. Rozdělte těsto na 6 stejných dílů.
13. Z každého dílu těsta vytvarujte rukama kulatý plát (22-24 cm).
14. Střed plátů posypte podle chuti kmínem a poté na ně položte část uvařené a vychladlé zelné směsi, okraje nechte odkryté.
15. Zelí posypte čerstvým pepřem.
16. Okraje plátů těsta stáhněte do středu. Jemně je přitlačte, aby se spojily.
17. Obraťte těsto dnem vzhůru a lehce naolejovanými dlaněmi jemně přitlačte, aby opět dosáhlo průměru 22-24 cm.
18. Koláče dejte péct do velmi dobře vyhřáté pánve (úhlopříčka 24-25 cm – nemusí být vymazaná tukem).
19. Po vložení koláčů do pánve snižte teplotu. Okraje koláče jemně přitiskněte prsty přímo do pánve.
20. Koláče pečte 4-5 minut z každé strany.
Hotovo! Podávejte teplé nebo studené podle chuti. Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.