Odříznutý kus nechte položený v zahradě: Zbavíte se všech slimáků

Šneci a slimáci způsobují v zahradách pořádnou zkázu. Milují zemědělské rostliny, ničí zeleninu a neušetří ani květiny. Obzvlášť žraví jsou slizňáci, tedy šneci bez škeble. Pokud se chceme o své rostliny starat a těšit se z bohaté úrody, je dobré vsadit na tento jednoduchý trik, abychom ochránili zahradu proti těmto škůdcům.

Zdroj: istock.com

Dejte slizňákům stopku

Slizňáci jsou snadno rozpoznatelní a vzhledem k jejich běžnému výskytu jste je již pravděpodobně zpozorovali i ve vaší zahradě. Dokáží zpustošit celou zahradu a tím pádem i úrodu. Tyto měkkýši dosahují délky až několika centimetrů. Aktivní jsou zejména po deštích a v noci, kdy způsobují obrovské škody. Milují mladé listy, mladé výhonky, klíčky a sazenice a ničí i zralou úrodu zeleniny, ovoce či okrasné rostliny.

Jak se účinně zbavit těchto škůdců?

Máme pro vás řešení. Stačí použít jeden jednoduchý trik a zbavíte se těchto otravných měkkýšů. Toto přitáhne šneky a slizňáky jako magnet. Efektivní, i když zdlouhavou a časově náročnou metodou je ruční sběr hlemýžďů a jejich přemístění na místo, kde nebudou představovat hrozbu pro plodiny. Tento úkol si můžete usnadnit použitím účinné pasti.

Grapefruit jako magnet

K tomuto účelu stačí sáhnout po grapefruitu. Toto aromatické ovoce láká šneky a slizňáky intenzivní vůní éterických olejů. Takto přilákaní škůdci se budou snáze sbírat a přesouvat na jiné místo.

Zdroj: istock.com

Odpuzovač šneků a slizňáků

Mezi další osvědčené způsoby, jak se zbavit těchto obávaných škůdců, patří měděný drát. Měď odpuzuje šneky, které nesnášejí kontakt s tímto kovem. Stačí tedy květináče, zástěny či ploty záhonů omotat měděným drátem a můžete zapomenout na tento problém.

Zdroj: istock.com

Další humánní metodou boje proti šnekům je vysadit do zahrady rostliny, které tyto měkkýši nemají rádi pro jejich charakteristickou vůni. Za tímto účelem stojí za to použít šalvěj, kapucínku nebo žebříček.

Použití těchto metod vám pomůže udržet zahradu bez slimáků a zajistit tak zdravý růst vašich rostlin a bohatou úrodu.