Neodolatelný jahodový koláč z vláčného těsta s mandlemi je ideálním letním dezertem, který potěší vaše smysly. Tento koláč kombinuje jemnost vláčného těsta s lahodnými čerstvými jahodami a křupavými mandlemi, čímž vytváří dokonalou harmonii chutí a textur. Pojďme na recept!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Jahodový koláč s mandlemi
Co budeme potřebovat:
Jahodové těsto:
- 2 vejce + špetka soli
- 180 g cukru (1 hrnek)
- 150 g bílý jogurt (8 lžic)
- 60 ml rostlinný olej (3 lžíce)
- 250 g mouky (1 hrnek + 2/3 hrnku)
- 10 g prášek do pečiva (2 lžičky)
- 50 ml citronová šťáva (1/4 šálku)
- 350 g čerstvé jahody
Ostatní:
- máslo – na vymazání formy
- čerstvé jahody – na zdobení
- mandlové lupínky – na posypání
- moučkový cukr – na závěrečné posypání
Jak budeme postupovat:
1. Jahodové těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a přisypejte cukr – vyšlehejte. Dále přidejte bílý jogurt a nalijte rostlinný olej – dále šlehejte. Následně do mísy nasypejte prosátou mouku s práškem do pečiva a těsto dochuťte čerstvou citronovou šťávou – promíchejte. Nakonec do těsta vmíchejte čerstvé nakrájené jahody a pořádně promíchejte.
2. Připravte formu na pečení o rozměru 26 x 18 cm vyloženou pergamenem a vymazanou máslem a nalijte do ní výsledné těsto, které pěkně rozetřete a uhlaďte.
3. Na vrch těsta naaranžujte zbylé kousky čerstvých jahod a posypejte mandlovými lupínky.
4. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C dozlatova.
5. Po upečení koláč ještě posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou, velkou chutí a elánem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!