Podívejte se, jak zachránit uvadající rajčata: Postačí Vám k tomu obyčejné vaječné skořápky

Rajčata rádi pěstujeme na vlastních zahradách, terasách a dokonce i na balkonech. Jejich pěstování je snadné, i když ne vždy s velkým úspěchem. Jedním z problémů je vadnutí keřů. Když naše rajčata začnou vypadat bídně, je to znamení, že děláme chyby v péči. Tehdy se vyplatí změnit návyky a používat domácí kondicionér na rajčata. Přečtěte si, jak ho připravit.

Příčiny vadnutí rajčat

Keře rajčat by měly být pružné a zelené, ale někdy se stává, že ochabnou, stonky se ohýbají a listy vadnou. Kromě toho rostlina ztrácí barvu a vadne. Proč rajčata vadnou?

Bohužel si za to můžeme sami, zejména pokud jsme si pro pěstování rajčat vybrali nevhodné místo. Zejména trpí nedostatkem slunečního světla, v důsledku čehož se keře hůře vyvíjejí.

Kromě slunce potřebují tyto rostliny také teplo. Optimální teplota pro pěstování rajčat je 20 až 30 stupňů Celsia. Výrazné odchylky mohou způsobit, že keře na pohled zvadnou.

Další chyby v péči o rajčata

Existují i další chyby v péči, ale ty se dají poměrně snadno napravit. Zvláštní pozornost je třeba věnovat způsobu zalévání keřů. Ani příliš málo, ani příliš mnoho vody jim neprospívá.

Nadměrné zalévání keřů může vést k rozvoji houbových chorob, které napadají rajčata. Jednou z nich je fuzáriové vadnutí rajčat. Rostliny by se neměly přelévat a je třeba také zajistit dobrou cirkulaci vzduchu.

Další chybou v péči o rajčata je nedostatek živin. Pokud zanedbáte hnojení, keře nebudou vyživovány a začnou vadnout. Uschlé rostliny rychle přestanou plodit.

Zdroj: istock.com

Jak vyživit rajčata pomocí vaječných skořápek

Existuje účinný způsob, jak v krátké době oživit zvadlé keře. K záchraně rajčat stačí připravit jednoduchou domácí výživu ze skořápek.

Recept na domácí kondicionér:

  1. Oloupejte dvě vařená vejce a smíchejte sklizené skořápky spolu s 10 bobkovými listy.
  2. Přísady zalijte 2 litry vlažné vody a znovu rozmixujte.
  3. Hotový odvar nechte přes noc odstát, poté sceďte a zřeďte 1 l vody. Náš kondicionér je nyní připraven.

Před použitím je třeba jej spojit s vodou. Přidejte šálek tekutiny do 5 litrů vody a začněte zalévat naše rostliny. Přihnojujte ke kořenům rajčat – nezalévejte listy a stonky. Tím zajistíte, že keře znovu získají sílu a budou hojně plodit.

Závěr

Správná péče o rajčata zahrnuje nejen správné umístění a teplotu, ale také pečlivé zalévání a pravidelné hnojení. Díky jednoduchému domácímu kondicionéru z vaječných skořápek můžete svým rajčatům poskytnout potřebnou výživu a obnovit jejich zdraví a vitalitu. Vychutnejte si bohatou úrodu zdravých a chutných rajčat přímo z vaší zahrady nebo balkonu!