Tip na skvělý postřik na okurky: Smíchala jsem 2 ingredience a zbavila se škůdců

Škůdci okurek jsou noční můrou každého majitele zeleninové zahrady, ale lze si s nimi snadno poradit. Stačí dva levné produkty z kuchyně a jen chvilka práce a vaše rostliny už nic nesežere.

Zdroj: iStock

Problémy s pěstováním okurek

Pěstování vlastní zeleniny přináší velké uspokojení, ale také spoustu práce a někdy bohužel i nějaké problémy. Mluvíme o boji s různými chorobami a škůdci, kvůli kterým mohou i ty nejkrásnější keře vypadat zbytečně. Aby bylo možné okurky včas ochránit, vyplatí se připravit účinný domácí sprej. Vše, co k tomu potřebujete, najdete v kuchyňské skříňce. Podívejte se, jak je to jednoduché.

Co okusuje listy okurky?

Než však přejdeme k samotnému hubení škůdců, pojďme se s nimi nejprve seznámit. Mnoho lidí ani neví, s jakými druhy mají co do činění, a je důležité zvolit správný způsob, jak je ze zahrady vyhnat. Nejčastěji se na okurkách setkáváme s takovými nezvanými hosty jako:

  • Třásněnky
  • Svilušky
  • Molice
  • Mšice

I když takový seznam zní hrozivě, naštěstí lze všechny výše uvedené škůdce ze zahrad snadno odstranit pomocí jednoduché směsi z kuchyně. Podívejte se, jak je to snadné, a určitě to vyzkoušejte.

Zdroj: iStock

Čím stříkat listy okurky? Kuchyňská metoda za haléře

Pro přípravu účinného domácího spreje na okurky stačí sáhnout po jedlé sodě do kuchyňské skříňky. Tento oblíbený prášek, který běžně sypeme do pečení nebo používáme na čištění, se skvěle hodí i na zahradu a stačí ho smíchat s vodou ve správném poměru. Nezapomeňte tedy rozpustit 10 g jedlé sody na každý litr vody, poté hotovou směs nalít do rozprašovače a je hotovo.

Postřik okurek jedlou sodou – aplikace

Aby sprej s jedlou sodou fungoval rychle a efektivně, je nutné jej používat pravidelně. Nezapomeňte jím tedy stříkat rostliny každý týden, a pak všichni škůdci rychle zmizí. Pokud si naopak všimnete, že tekutina stéká ze stonků a listů, můžete ji dodatečně obohatit o kapku přípravku na mytí nádobí. Postřik pak mnohem lépe přilne k rostlině, takže bude účinnější.

Zajímavé je, že stejnou směs můžete použít nejen na postřik, ale i na zálivku okurek. K tomu stačí nalít přímo pod keře, nejlépe večer.

Zdroj: iStock

Další způsob, jak stříkat okurky doma

Pokud však nemáte po ruce jedlou sodu, možná v kuchyni narazíte na cibuli, která se skvěle hodí i na přípravu domácí tekutiny proti škůdcům. K výrobě ekologického postřiku cibule však nepoužíváme samotnou zeleninu, ale pouze její slupky, které často končí v popelnici. Příště je tedy nevyhazujte, jen vezměte hrst slupek cibule, zalijte 5 litry vody a vařte asi 15 minut od varu. Po uplynutí této doby tekutinu z hořáku vyjměte a nechte alespoň zcela vychladnout, nejlépe i několik dní.

Takto připravenou směs stačí scedit a zředit čistou vodou v poměru 1:1 a následně použít stejně jako jedlou sodu ve spreji, tedy nalít do lahvičky s rozprašovačem a zalít směsí. Rostliny jednou týdně.

Závěr

S těmito jednoduchými a účinnými domácími postřiky můžete snadno a levně chránit své okurky před škůdci. Ať už použijete jedlou sodu nebo cibulové slupky, vaše rostliny budou zdravé a plodné. Pěstování vlastní zeleniny může být snadné a radostné, pokud víte, jak si poradit s nezvanými hosty na zahradě.