Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem si zamilujete.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- 360 ml rafinovaného oleje (bez zápachu)
- 4 vejce
- 300 g hladké mouky
- 460 g cukru
- 15 g jedlé sody
- 2-3 lžíce citronové šťávy
- 3 g soli
- 12 g mleté skořice
- 3 g mletého muškátového oříšku
- 3 g mletého hřebíčku
- 500 g mrkve
- 200 g vlašských ořechů
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
Na krém:
- 800 g smetanového sýra
- 400 ml smetany na 33% šlehačku
- 85 g moučkového cukru
Na slaný karamel:
- 300 g cukru
- 100 ml vody
- 120 ml smetany na 33% šlehačku
- 50 g másla
- špetka soli
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: mrkev nastrouhejte na velkém struhadle. Na suché pánvi trochu opražte vlašské ořechy a pak je lehce nasekejte nožem.
2. Smíchejte cukr, sůl a olej pomocí mixéru s nástavcem s pádly.
3. Za stálého míchání postupně (jedno po druhém) vmíchejte do směsi vejce.
4. Přidejte jedlou sodu, zchlazenou citronovou šťávou. Směs šlehejte 2-3 minuty, dokud není nadýchaná a bělavá.
5. Vmíchejte prosátou mouku spolu se skořicí, muškátovým oříškem a hřebíčkem. Smíchejte do hladka.
6. Přidejte nastrouhanou mrkev a nasekané vlašské ořechy. Míchejte.
7. Vmíchejte nastrouhanou pomerančovou kůru. Míchejte.
8. Těsto rozdělte na 3 stejné díly.
9. Každou část těsta rozetřeme na čtvercový plech o rozměrech 30 x 30 cm a dno vyložíme pečicím papírem nebo alobalem (my jsme použili nastavitelný plech).
10. Pečte těsto 15-20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte, zda je hotové pomocí párátka. V důsledku toho získáte 3 vrcholy.
11. Připravte krém: Smetanový sýr (studený, čerstvě vytažený z lednice), moučkový cukr a smetanu ke šlehání (studenou, čerstvě vytaženou z lednice) šlehejte mixérem, dokud nevznikne hladký, nadýchaný a stálý krém.
12. Sestavte dort: Vrchní díly navrstvěte na sebe a každý z nich potřete ⅓ krému.
13. Dejte koláč na několik hodin do lednice, aby ztuhl a důkladně se vychladil.
14. Připravte slaný karamel: Do hrnce s těžkým dnem dejte cukr a vodu. Vařte je, dokud nezískají tmavě hnědou barvu (190-200 °C).
15. Přidejte horkou smetanu. Míchejte.
16. Přidejte měkké máslo (pokojové teploty) a sůl. Míchejte.
17. Přeneste slaný karamel do mísy. Nechte ho ještě chvíli vychladnout a pak ho rovnoměrně rozetřete po povrchu dortu.
18. Dort dejte na 30-60 minut do chladničky, aby karamel ztuhl.
Náš tip: Neobvyklý dezert s vůní a chutí koření! Pokud chcete, můžete mrkev nahradit dýní a připravit dýňový koláč.
Dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.