Prohlédněte si těchto 5 kroků, jak postupovat po odkvětu růží

Péče o růže nekončí jen jejich výsadbou a kvetením. Po odkvětu je důležité se o ně správně postarat, aby byly zdravé a krásné i v příští sezóně. Zkušeným zahrádkářům je to jasné, ale pro nováčky jsme připravili jednoduchý návod, jak se postarat o růže po odkvětu.

Zdroj: istock.com

1. Proč odstraňovat uvadající květy?

Odstraňování uvadajících květů není nezbytné, ale je velmi prospěšné. Zde jsou hlavní důvody:

  • Estetika: Keře vypadají upraveněji a krásněji.
  • Podpora nových květů: Rostlina se nevysiluje tvorbou semen a má více energie na tvorbu nových květů.
  • Zdraví rostliny: Odstranění starých květů může pomoci předcházet chorobám.

2. Jak odstraňovat uvadající květy růží?

Odstraňování květů má svá pravidla:

  • Nástroje: Používejte čisté a ostré nůžky. Řez by měl být čistý bez rozdrcených stonků.
  • Správné místo řezu: Řez veďte zhruba 5 až 8 mm nad zdravým očkem. U velkokvětých růží odstraňujte květ i s částí stopky a jedním úplným pětičetným listem.

3. Kdy odstraňovat květy?

Nečekejte příliš dlouho. Odstraňte květy při prvních známkách blednutí nebo ztráty svěžesti. To pomůže rostlině rychleji se regenerovat a připravit se na další kvetení.

Zdroj: istock.com

4. Nechte několik květů pro šípky

Pokud máte rádi šípky, nechte na keři několik květů dozrát až na konci sezóny. Šípky jsou krásné na podzim a v zimě, kdy vykukují ze sněhu. Nezapomeňte však, že některé růže kvetou jen jednou za sezónu.

5. Jak často odstraňovat květy?

Růže mohou kvést několikrát během léta. První kvetení obvykle nastává v polovině června, další na přelomu července a srpna, a slabší kvetení začátkem října. Pravidelně kontrolujte své růže a odstraňujte uvadající květy, aby byly stále krásné.

Závěr Péče o růže po odkvětu je důležitou součástí zahradničení. Správné odstraňování uvadajících květů pomůže vašim růžím zůstat zdravými a krásnými po celé léto. Nejenže zlepšíte vzhled svých keřů, ale také podpoříte jejich další kvetení. S těmito jednoduchými kroky budete mít zahradu plnou nádherných růží.