Vypěstujte si snadno bobkový list v květináči: Sbírat ho můžete celý rok

Většina z nás má bobkový list v kořenkách, ale věděli jste, že ho můžete snadno pěstovat i v květináči? Je to jednodušší, než si možná myslíte! Přinášíme vám praktický návod, jak na to.

Zdroj: istock.com

Historie a Význam Bobkového Listu

Bobkový list, také známý jako vavřín, získal svou popularitu už za starého Říma. Byl symbolem vítězství a byl spojován s bohem Apollónem. Věnce z vavřínu nosili významní muži té doby – básníci, pěvci, úspěšní vojevůdci, akademici a vítězové olympijských her.

O vavřínu se tradovalo mnoho pověr. Jedna z nich říkala, že vavřínové listy odpuzují blesky, což využíval římský císař Tiberius, který se bouřek velmi bál.

Léčivé Účinky Bobkového Listu

Bobkový list byl po staletí využíván pro své léčivé vlastnosti. Ve středověku se používal jako přírodní lék na migrénu, otoky, revmatické bolesti, artritidu a problémy s močovým měchýřem. Často byl také používán jako protijed. Dnes je bobkový list běžným kořením, které se přidává do polévek, omáček a směsí, protože dokáže vytáhnout z jídla tu nejlepší chuť a podpořit trávení.

Zdroj: istock.com

Jak Pěstovat Bobkový List v Květináči

Výběr Květináče a Substrátu

Bobkový list můžete pěstovat v květináči, který by měl být dobře přenosný, protože rostlina potřebuje v zimě přesun pod střechu. Substrát pro bobkový list by měl být běžný pro pokojové rostliny.

Umístění a Péče

Od jara do podzimu nechte bobkový list venku – na zahradě, terase nebo balkóně – aby měl dostatek slunce. Jednou za čtrnáct dní (od února do září) ho přihnojte běžným hnojivem pro pokojové rostliny.

Zálivka

Bobkový list potřebuje pravidelnou zálivku. Pokud je venku na slunci, bude mít větší žízeň. Poznáte to podle mladých výhonků a listů, které se při nedostatku vody zkroutí. Po zalití se rostlina rychle vzpamatuje.

Zimní Péče

Přestože je bobkový list mrazuvzdorný, je lepší ho na zimu přenést do chodby. Umístěte ho na světlé místo a udržujte teplotu mezi 3 °C a 18 °C. Vyhněte se většímu chladu, aby rostlina netrpěla.

Zdroj: istock.com

Sklizeň a Využití

Bobkový list můžete sklízet celoročně. Čerstvé listy se do pokrmů moc nepoužívají, protože by mohly chuťově přebít ostatní ingredience. Sušené listy vylepší pokrmy z rajčat, smetanové omáčky, ryby, zvěřinu, masové špízy a brambory. Pokud chcete zdůraznit jeho chuť, můžete listy trochu rozdrtit.

Pěstování bobkového listu v květináči je skvělý způsob, jak mít vždy po ruce čerstvé a léčivé lístky, které dodají vašim pokrmům jedinečnou chuť. Tak na co čekáte? Vyzkoušejte to ještě dnes!