Během sezóny jahod si připravte tento úžasný koláč a rodina bude nadšená. Je velmi jednoduchý na přípravu a když ho vyndáte z trouby, všichni se na něj vrhnou. Mimo sezónu jahod můžete toto ovoce klidně nahradit jiným. Tento recept ocení všichni milovníci jahod a sladkých dezertů. Jahody jsou ovoce, které se těší velké oblibě a často je jíme přímo z košíku, pouze umyté. Ovšem jahody rychle podléhají zkáze, proto je dobré je co nejdříve zpracovat.
Ingredience
Na piškotový koláč:
- 3 vejce
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1/2 šálku řepkového oleje
- 1/2 šálku mléka
- 200 g hladké mouky
- 1 plochá lžička prášku do pečiva
- 1/2 kg jahod
Na drobenku (volitelné):
- 150 g mouky
- 100 g krystalového cukru
- 100 g másla
Postup
1) Předehřejte troubu na 170°C (horní-spodní ohřev).
2) Plech na pečení o rozměru 10×25 cm vyložte papírem na pečení.
3) Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny.
4) Během míchání přilévejte tenkým pramínkem olej a poté mléko.
5) Nastavte mixér na nejnižší rychlost a přidejte prosetou mouku a prášek do pečiva. Míchejte jen do doby, než se suroviny spojí.
6) Jahody omyjte, osušte, zbavte stopek a nakrájejte na menší kousky.
7) Jahody naskládejte na dno plechu a celé zalijte vyšlehaným těstem.
8) Pečte ve vyhřáté troubě asi 45-50 minut. Špejlí zkontrolujte, zda je střed upečený.
9) Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Vychladlý koláč můžete posypat moučkovým cukrem.
Postup na drobenku (volitelné):
1) Všechny ingredience na drobenku dejte do mísy.
2) Rukama míchejte, dokud se nevytvoří charakteristické hrudky. Máslo by se mělo zcela spojit se zbývajícími přísadami.
3) Dort posypte připravenou drobenkou a dejte upéct dle instrukcí výše.
Závěr
Jahodový koláč je jednoduchý, rychlý a chutný způsob, jak využít sezónní ovoce. Můžete ho připravovat často, ať už s jahodami, nebo jiným ovocem, které máte po ruce. Tento koláč ocení celá rodina a stane se oblíbenou sladkostí ve vašem domově.