Budete potřebovat prázdnou plastovou láhev a trochu piva: Geniální pasti, které Vás zbaví slimáků v zahradě

Slimáci mohou způsobit vážné škody na zahradních rostlinách, což frustruje mnoho zahradníků. Jednou z ekologických a efektivních metod, jak se těchto škůdců zbavit, je pivní past. Tato metoda využívá přitažlivosti piva pro slimáky, které láká do pasti, kde nakonec uhynou. Zde je jednoduchý návod, jak si můžete připravit pivní past doma.

Zdroj: istock.com

Co budete potřebovat:

  • Pivo (lákadlo pro slimáky)
  • Nádoby nebo misky nebo plastová láhev (pro umístění pasti)
  • Kvasnice (zvýší atraktivitu pasti)
  • Cukr (zvýší lákavost)
  • Voda (pro zředění směsi)

Postup přípravy:

1) Příprava směsi:

Ve vhodné nádobě smíchejte 1 šálek piva, 1 lžíci kvasnic a 1 lžičku cukru. Tyto složky společně zvýší atraktivitu pasti pro slimáky.

Přidejte trochu vody, aby směs získala konzistenci řídkého sirupu. Tím se zlepší šíření vůně a zvýší se pravděpodobnost přilákání slimáků.

Zdroj: istock.com

2) Naplnění misek:

Připravenou směs nalijte do misek nebo nádob. Misky umístěte na strategická místa ve vaší zahradě, zvláště v oblastech, kde jste zaznamenali vysoký výskyt slimáků. Pokud využijete plastovou láhev, vytvořte do ní otvor a zakopejte do země.

3) Umístění pasti:

Misky umístěte přímo na zem nebo v blízkosti rostlin často napadaných slimáky. Ideálně by misky měly být umístěny ve stinných a vlhkých oblastech, kde se slimáci nejčastěji vyskytují.

4) Kontrola a údržba:

Pravidelně kontrolujte misky. Jakmile zjistíte, že jsou plné slimáků, obsah vyprázdněte a připravte novou dávku pasti. Past může také vyprchat, takže je dobré ji občas doplnit.

Zdroj: istock.com

Proč používat pivní pasti:

  • Ekologická metoda: Pivní pasti jsou přírodní a neobsahují chemikálie škodlivé pro jiné organismy nebo rostliny.
  • Efektivita: Pivo je velmi účinné v přitahování slimáků, kteří jsou přilákáni jeho kvasnou vůní.
  • Snadná příprava: Past si můžete snadno připravit z běžně dostupných ingrediencí a není vyžadována žádná složitá údržba.

Pivní past je skvělým způsobem, jak kontrolovat populaci slimáků ve vaší zahradě bez použití škodlivých pesticidů. Tato metoda je jednoduchá, levná a může výrazně snížit škody způsobené slimáky na vašich rostlinách.