Když uvidíte žloutnutí listů u okurek, rajčat nebo papriky, tak aplikujte toto hnojivo

Listy okurek, rajčat a jiných zeleninových rostlin často žloutnou kvůli horkému počasí, což může vést ke zhoršení kvality sklizně a dokonce k odumření keřů. Kromě použití bílých agrotextilních krytů byste měli vyzkoušet levné, ale účinné hnojení, které vám pomůže tento problém rychle vyřešit.

Zdroj: smakdnia.pl

Příprava účinného přírodního hnojiva

Pro přípravu účinného přírodního hnojiva rozpusťte malé množství manganistanu draselného (na špičce nože) ve 3 litrech vody. Poté přidejte 1 šálek mléka do roztoku manganistanu draselného a dobře promíchejte. Pro zvýšení účinnosti přidejte dalších 10 kapek jódu.

Postřik a použití hnojiva

  1. Vezměte si 0,5 l tohoto roztoku, přidejte 1 polévkovou lžíci sody bikarbony a dobře promíchejte, aby se soda dobře rozpustila.
  2. Smíchejte roztok sody bikarbony se zbývajícím roztokem bez sody a dobře promíchejte.
  3. Na postřik keřů zřeďte 1 šálek hotového výrobku 5 litry vody.

Pro dosažení co nejlepší účinnosti je třeba kúru zopakovat po třech týdnech.

Proč žloutnou listy okurek?

Nedostatek světla

Listy v zahradě často žloutnou kvůli nedostatku světla. Tento problém je snadno řešitelný odstraněním zažloutlých listů.

Škůdci

Mšice a roztoči vysávají mízu z rostliny, což způsobuje žloutnutí a vysychání listů. Proti těmto škůdcům lze použít níže popsané lidové prostředky.

Nadbytek / nedostatek vlhkosti

V ideálním případě by se žluté listy na okurkách neměly objevit, pokud zaléváte dva až třikrát týdně. V horkém létě je třeba zalévat každý den, ale pouze ke kořenům, aby se listy a stonky nezvlhčovaly, což může způsobit hnilobu.

Zdroj: istock.com

Houby

Rezavé skvrny na listech jsou často prvním příznakem plísňového onemocnění. Plísně způsobují letargii rostlin a mohou je zcela zničit, pokud nejsou správně ošetřeny.

Poškozené kořeny

Mechanické poškození kořenů může nastat při okopávání nebo přetrhávání plevele. Dávejte pozor, abyste kořeny okurek nepoškodili.

Nejlepší prevence žloutnutí listů

Plíseň na listech okurek, tykvovitých rostlin nebo rajčat je každoročním strašákem pro nejednoho zahrádkáře. Existuje však jednoduchý způsob, jak této noční můře předejít – obyčejné mléko!

Mléčný postřik jako prevence

Stačí smíchat mléko a vodu v poměru 40 % mléka k 60 % vody. V případě vyššího rizika nebo při prvních známkách plísní můžete použít koncentrovanější roztoky. Jako prevence postačí směs z 30 % mléka k 70 % vody. Mléčný postřik se doporučuje aplikovat na listy rostlin 1x za 10 dní.

Jak funguje mléčný postřik?

Specifický protein v mléce vytváří na listech ochrannou vrstvu, která účinně chrání proti houbovým infekcím. Postřik funguje nejlépe při aplikaci podvečer během slunečných a teplých dnů.

Použitím těchto metod a přírodních prostředků můžete udržet své rostliny zdravé, zajistit bohatou úrodu a vyhnout se chemickým hnojivům.