Představte si šťavnaté kuřecí špízy zapečené do zlatohněda s bramborami, cibulí a slaninou, které jsou přelité delikátní sladkou směsí a podávané s čerstvým salátem. Dokonale okořeněné a zapečené kuřecí maso s chutnou slaninou, křupavou cibulí a křupavými bramborami tvoří základ tohoto výtečného chodu. Pojďme na to!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Gurmánské kuřecí špízy na špejlích s bramborami, cibulí, slaninou
Co budeme potřebovat:
Maso:
- 4 kuřecí prsa
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Ostatní:
- 2 brambory
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- červená mletá paprika – podle chuti
- 3 cibule
- 5-6 plátky uzené slaniny
Směs na potření:
- 2 lžíce sójová omáčka
- 1 lžíce rajčatová omáčka
- 1 lžíce zrnitá hořčice
- 1 lžíce medu
Salát:
- 1 čínské zelí
- 2 salátové okurky
- 4 vejce na tvrdo
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 3 lžíce majonéza
Jak budeme postupovat:
1. Maso: Kuřecí prsa překrojte na polovinu a posypejte je z obou stran solí a černým mletým pepřem. Přikryjte fólií a vyklepejte.
2. Do mísy vložte nakrájené brambory na vroubkované kolečka a posypejte je solí, černým mletým pepřem, červenou mletou paprikou a pokapejte olivovým olejem – dobře promíchejte.
3. Sestavení špízu: Na 2 špejle napíchněte 2 brambory, 1 plátek kuřecího prsa a 2 kolečka cibule. Postup opakujte až do povrchu napíchnutím všech ingrediencí.
3. Následně špízy zabalte do mokrého pergamenu, potom do alobalu a vložte do zapékací mísy.
4. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu při 200 °C.
5. Směs na potření: Do misky si nalijte sójovou omáčku, přilijte rajčatovou omáčku, přidejte zrnitou hořčici a dochuťte medem – promíchejte.
6. Po uplynutí doby pečení vyndejte zapékací mísu z trouby, odstraňte pergamen, alobal a důkladně potřete připravenou směsí.
6. Pečte dalších 15 minut v troubě při 180 °C.
7. Salát: Do salátové mísy vložte nakrájené čínské zelí, salátovou okurku a tvrdé vejce. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a majonézou – dobře promíchejte.
8. Po upečení gurmánský kuřecí špíz na špejlích s bramborami, cibulí, slaninou, potřený sladkou směsí podávejte s připraveným čerstvým salátem a hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!