Připravte si lahodnou zapečenou cuketu se zeleninou, koprem, rajčaty a sýrem, která je dokonalou kombinací chutí a vůní. Tento pokrm je ideální volbou pro lehký oběd nebo večeři, plný čerstvé zeleniny a obohacený o jemný dresink. Sýr dodává zapečené cuketě krémovou texturu, zatímco kopr a rajčata přinášejí svěžest a výraznou chuť. Vychutnejte si tento delikátní a zdravý pokrm, který potěší vaše smysly a nasytí vaše tělo.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Zapečená cuketa se zeleninou, koprem, rajčaty a sýrem, podávaná s dresinkem
Co budeme potřebovat:
Zelenina:
- 2 středně velké cukety + sůl
- olej – na smažení
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 3 žampiony
- 1 červená sladká paprika
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 1 červená pálivá chilli paprička
Směs na přelití:
- 3 vejce
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 50 ml mléko
- 3 lžíce hladká mouka
- čerstvý nasekaný kopr – podle chuti
Ostatní:
- 1 středně velké rajče
- 80 g sýr – na posypání
Dresink:
- 4-5 lžic bílý jogurt
- čerstvá petrželka – podle chuti
- 1 stroužek česneku
- sůl – podle chuti (volitelné)
- černý mletý pepř – podle chuti (volitelné)
Jak budeme postupovat:
1. Nejprve do mísy vložte nakrájené cukety na hrubší plátky, posypejte je solí a nechte 10 minut odležet.
2. Zelenina: Do pánve s rozehřátým olejem vsypejte nakrájenou cibuli a smažte na mírném ohni 2-3 minuty dozlatova. Pak přidejte nakrájenou mrkev, žampiony a sladkou červenou papriku. Poté přidejte cuketu zbavenou přebytečné šťávy a dochuťte solí, černým mletým pepřem a nakrájenou červenou pálivou chilli papričkou. Dobře promíchejte. Vařte 5-7 minut na mírném ohni a uvařenou zeleninu pěkně rozprostřete do zapékací mísy.
3. Směs na přelití: Do misky rozklepněte vejce, které dochuťte solí a černým mletým pepřem – vyšlehejte. Potom přilijte mléko a nasypejte hladkou mouku – dobře promíchejte. Na závěr do směsi vsypejte čerstvý nasekaný kopr.
4. Výslednou směsí přelijte rozprostřenou zeleninu v míse, pak pokládejte kolečka rajčat a posypejte strouhaným sýrem – čim více sýra, tím lépe.
5. Pečte v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
6. Dresink: Do dresinkové misky nalijte bílý jogurt, vsypejte čerstvou nasekanou petrželku a dochuťte prolisovaným česnekem – promíchejte a dresink je hotový!
7. Po upečení křupavou lahůdku podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.