Nadýchaný krémeš připravený z listového těsta a vanilkovým pudinkem

Pro milovníky krémových dezertů máme fantastický recept na nadýchaný krémeš. Tento dezert je oblíbený pro svou kombinaci křupavého listového těsta a jemného vanilkového krému. Je to delikatesa, která osloví každého gurmána.

Zdroj: Serpica Recepti

Ingredience

  • 500 g listového těsta
  • 10 vajec (žloutky a bílky oddělené)
  • 1,5 litru mléka
  • 150 g kukuřičného škrobu
  • 350-400 g krystalového cukru
  • 30 g vanilkového cukru nebo 2 lžíce vanilkového aroma
  • 30 g želatiny
  • 1 sklenice vody
  • Citrónová kůra (volitelné)

Postup

1)  Příprava těsta: Plech obrátíme dnem vzhůru a položíme na něj listové těsto s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C po dobu 10 minut. Stejně připravíme i druhé těsto, které nakrájíme na 24 čtverců a upečeme.

2) Příprava pudinkové směsi: V hrnci ohřejeme 3/4 objemu mléka. Ve dvou hlubokých misách oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a škrobem. Přidáme zbytek mléka a důkladně utřeme do hladka.

3) Příprava želatiny: Do misky přidáme želatinu, zalijeme vodou a mícháme, dokud se nerozpustí. Necháme nabobtnat 10 minut.

4) Vaření krému: Uvařené mléko stáhneme z ohně a za neustálého míchání přiléváme žloutkovou směs. Vaříme, dokud krém nezhoustne. Do želatiny přidáme trochu horkého krému, promícháme a celou směs nalijeme zpět do krému. Důkladně promícháme.

5) Finalizace krému: Krém necháme vychladnout. Mezitím z bílků vyšleháme tuhou pěnu. Vychladlý krém přelijeme do velké mísy a postupně přidáváme pěnu z bílků, jemně promícháme. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru.

6) Sestavení koláče: Na dno skleněné formy vložíme jeden plát těsta, potřeme krémem a poklademe nakrájeným těstem na čtverce. Koláč překryjeme pečícím papírem a necháme odležet přes noc v chladničce.

7) Dokončení a servírování: Po vyjmutí z chladničky posypeme dezert moučkovým cukrem a můžeme servírovat.

Závěr

Nadýchaný krémeš z listového těsta a vanilkového pudinku je výtečný dezert, který přináší nejen úžasný gurmánský zážitek, ale i pocit spokojenosti z dobře provedené práce. Jeho příprava může být náročnější, ale výsledek stojí za to!

Video návod: