Jak si svépomocí sestavit vlastní cestovní vision board

Plánujete své dovolené výhradně přes počítač nebo mobilní telefon a v digitální podobě máte také všechny fotografie z cest? Pak možná pro změnu oceníte něco hmatatelného. Pro plánování i jako vzpomínka na cesty může posloužit cestovní vision board. Jak jej svépomocí vytvořit?

Zdroj: Anna Zhuk / Adobestock.com

Nástěnka není nezbytnou podmínkou

Travel board má typicky podobu nástěnky, na které si plán cesty podobně vizuálně zpracujete. Není to ale podmínkou. Ve své pracovně nebo třeba v dětském pokoji si můžete cestovní vision board zpracovat přímo na zeď a vytvořit si tak zároveň trvalou kreativní dekoraci. Alternativou může být i předpřipravená nástěnná mapa světa, která vám vytvoří pro vision board velice dobrý základ.

Jestliže s vision boardy začínáte, nástěnka nebo mapa z obchodu budou ideální volbou. Velký vision board umístěný přímo na omítce si můžete zpracovat později, až naberete potřebné zkušenosti. Žádný vision board totiž nevznikne jen tak přes noc.

Na začátku musí být výběr lokality

Než se do tvorby travel vision boardu pustíte, musíte si ujasnit, čemu se bude věnovat. Na mysli tím máme destinaci, resp. téma.

Do zmíněného dětského pokoje nebo do nově postaveného domu si můžete zpracovat dlouhodobý vision board, jehož tématem bude cestovní plán na několik let. Zaměříte se tak na určitý stát, kontinent, nebo dokonce na celý svět a označíte si místa, která byste v určitém věku chtěli navštívit. Doplníte-li vision board o stírací mapu nebo například ručně vyrobené kartičky, můžete následně již navštívené státy, kraje a města odkrývat a označit si tak svůj cíl za splněný.

Buďte konkrétní

Pokud jde o vision board na jednu konkrétní cestu, budete výrazně konkrétnější. Pověsíte nebo nakreslíte si mapu cílové destinace, na které si vyznačíte konkrétní trasu včetně zastávek. Doplníte-li na nástěnku také časový plán, dosahujete již takřka dokonalosti. Fyzický vision board vám může ještě před dovolenou pomoci odhalit potenciální chyby v plánu či jiná rizika, která by mohla dovolenou nějakým způsobem narušit. Čím konkrétnější při plánování budete, tím vyšší je šance, že se následně vše vydaří.

Vdechněte nástěnce život

Aby vision board vypadal skvěle, je dobré jej doplnit o konkrétní fotografie památek nebo míst, která chcete navštívit. Před odjezdem sem můžete vyvěsit i zakoupené letenky, vstupenky či jiné dokumenty, které budete potřebovat. Nástěnka bude vypadat živěji a vy navíc budete mít vše potřebné na jednom místě.

Po návratu může nástěnka sloužit na památku

Když se vrátíte domů, nemusíte vision board vyhazovat. Můžete na něj naopak umístit zmíněné letenky a vstupenky, pořízené fotografie, suvenýry a cokoliv jiného, co se k dovolené váže. Vznikne vám tak krásná památka, kterou bude obdivovat každá návštěva.