Budou kvést jako divoké: 4 tipy pro krásné a rozkvetlé petúnie

Petunie, díky své rozmanitosti barev a tvarů, jsou oblíbenou volbou pro zahradníky hledající živé a bujné květiny. Tento článek nabízí čtyři osvědčené tipy, jak zajistit, aby vaše petunie prosperovaly a byly krásnější než kdy dříve.

Zdroj: istock.com

1. Rozmnožování řízky Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak množit petunie, je použití řízků. Stačí odříznout zdravé větvičky o délce 5-7 cm, které mají pupeny na koncích výhonků. Odstraňte spodní listy a ponechte jen několik horních listů pro lepší fotosyntézu. Řízky ponořte do stimulátoru zakořeňování, což pomůže rychleji a efektivněji vyvinout kořenový systém.

2. Vytvoření skleníkového efektu Pro dosažení ideálního prostředí pro zakořeňování řízků umístěte stonky do květináče s vlhkým substrátem a přikryjte je plastovým sáčkem nebo plastovou láhví seříznutou na polovinu. Toto “mini skleníku” udržuje vyšší vlhkost a teplotu, což je klíčové pro úspěšné zakořeňování.

Zdroj: istock.com

3. Pravidelné zálivky a péče Petunie vyžadují konstantní zálivku, zejména během teplých letních měsíců. Zalévejte ráno a/nebo večer, aby půda zůstala vlhká. Kromě zálivky je důležité pravidelně odstraňovat odkvetlé květiny a stopky, což stimuluje rostlinu k tvorbě nových květů a prodlužuje její kvetení.

4. Pravidelný střih Stříhání je zásadní pro udržení zdravého růstu a estetiky petunií. Odstraňování starých nebo přerostlých větví podporuje růst nových výhonků, z kterých se vyvinou nové květy. Stříhejte rostlinu pravidelně, zhruba každé dva týdny, což zajistí hustší a více rozkvetlý vzhled.

Zdroj: istock.com

Závěrem, s těmito tipy mohou vaše petunie dosáhnout nevídané krásy a vitality. Pamatujte, že péče o petunie není jen o zálivce a hnojení, ale také o správném střihu a ochraně před škůdci a nemocemi. S trochou péče a pozornosti budou vaše petunie kvést bohatě a dlouho do zářivých měsíců léta.