Křupavá lahůdka z kynutého těsta s rajčatovou pastou, sýrovou náplní s petrželkou a koprem je chutnou a snadno připravitelnou snackovou pochoutkou, která se skvěle hodí na oslavy i jako rychlá večeře ke sledování TV. Připravte se na kombinaci křupavého povrchu těsta, s výraznou chuti rajčatové pasty, lahodného sýra čedar, čerstvé petrželky a kopru. Zvládne to úplně každý! Pojďme na to!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Šátečky z kynutého těsta s rajčatovou pastou, sýrovou náplní s petrželkou a koprem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 1 vejce
- 1/2 šálku rostlinný olej (100 ml)
- 1 šálek teplé mléko (200 ml)
- 1 šálek teplé vody (200 ml)
- 1 balíček sušené droždí (10 g)
- 1 lžíce krystalový cukr (20 g)
- 5,5 šálku mouky (600 g)
- 1 lžička soli (8 g)
Ostatní
- 1 lžíce rajčatový protlak (50 g)
- 1 žloutek + 40 g rozpuštěné máslo – na potírání
Náplň:
- 300 g sýr čedar
- čerstvá petrželka – podle chuti
- čerstvý kopr – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, pak přilijte rostlinný olej, teplé mléko, teplou vodu a přisypejte sušené droždí a cukr – šlehejte/míchejte. Nakonec nasypejte mouku a sůl. Dobře promíchejte a vypracujte ručně měkké a hladké těsto.
2. Potom mísu s těstem přikryjte fólií a nechte 30-40 minut kynout na teplém místě. Po 40 minutách by jste měli získat nadýchané a pružné těsto.
3. Následně těsto rozdělte na 2 stejné díly, které vyválejte pomocí válečka na ploše vysypané moukou do velkého čtverce. Potřete ho rajčatovou pastou, posypejte strouhaným sýrem čedar, nasekanou čerstvou petrželkou a koprem.
4. Srolujte do roládky, konce a vršek slepte prsty a postup opakujte aj při druhém díle těsta. Na povrchu roládky udělejte jemné zářezy a potřete vyšlehaným žloutkem a rozpuštěným máslem.
5. Na závěr je mezi řezy přitlačte špejlí, nakrájejte na řezy a položte je na plech vyložený pergamenem.
6. Pečte je v předehřáté troubě 20-25 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
7. Po upečení je podávejte s láskou, velkou chutí a potěšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!