Mezi ty nejlepší dezerty patří obvykle ty nejjemnější s jednoduchou přípravou. Dnes si společně připravíme luxusní zebrový dezert z kakaa, zakysané smetany a kondenzovaného mléka. Tenhle dezert je velice lahodný, každé sousto, které ochutnáte se Vám rozplyne v ústech. Se šálkem skvělé lahodné kávy si budete připadat jako na obláčku.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zebrový dezert z kakaa, zakysané smetany a kondenzovaného mléka
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 65 g mouka
- 10 g kakao
- 2 vejce
- špetka soli
- 70 g cukr
- 30 ml mléko
- 20 g rozpuštěné máslo
- 10 g med
Dvoubarevný krém:
- 20 g želatina + 100 ml mléko
- 50 g kakao + 100 ml vroucí voda
- 500 g zakysaná smetana + 300 g kondenzované mléko
- 200 ml smetana ke šlehání
- rozpuštěné kakao/čokoláda – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Nejprve do mísy nasypejte mouku a přisypejte kakao – smíchejte dohromady.
2. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a nasypejte cukr – vyšlehejte. Poté přilijte mléko, rozpuštěné máslo a med – dále šlehejte. Nakonec vmíchejte prosáté smíchané suché přísady: mouku s kakaem a pokračujte ve šlehání.
3. Výsledné těsto nalijte do formy na pečení o průměru 22 cm vyložené alobalem, kterou položte na plech vyložený pergamenem, rozetřete a uhlaďte.
4. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 170 °C. Po upečení vyndejte těsto z obruče a pomocí menší obruče o průměru 20 cm vyložené dortovou fólií vytvarujte kruh, který položte na talíř.
5. Krém: Do sklenice nalijte mléko a nasypejte želatinu – dobře promíchejte.
6. Do jedné mísy nasypejte kakao, které zalijte vroucí vodou a promíchejte.
7. Do druhé mísy vlijte zakysanou smetanu a přilijte kondenzované mléko – dobře promíchejte.
6. Do nádobky nalijte smetanu ke šlehání – vyšlehejte ji do tuha a přendejte do mísy se zakysanou smetanou s kondenzovaným mlékem. Pořádně promíchejte a nakonec vlijte rozpuštěnou želatinu s mlékem – důkladně vyšlehejte.
7. Získaný krém přelijte do 2 misek a do jedné misky vlijte rozpuštěnou čokoládu nebo kakao – dobře promíchejte.
8. Následně krém pomocí naběračky střídavě nalévejte na těsto v obruči do tvaru spirálové zebry a uložte na 3-4 hodiny do lednice na ztuhnutí.
9. Luxusní zebrový dezert z kakaa, zakysané smetany a kondenzovaného mléka podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!