Chcete větší úrodu rybízu? Nakrmte keříky tímto jednoduchým růstovým elixírem ze slupek od brambor

Rybíz je jedním z nejoblíbenějších ovocných keřů v našich zahradách, známý svou bohatou chutí a vysokým obsahem vitamínu C. Získat z něj bohatou úrodu není nic složitého, pokud víte, jak na to. Představíme vám jednoduchý, ale účinný způsob, jak vylepšit růst a produktivitu vašich rybízových keřů pomocí obyčejných bramborových slupek.

Zdroj: istock.com

Využití kuchyňského odpadu pro zdravější rybíz

Tradiční metody využívají to, co dnes často končí v popelnici. Bramborové slupky, které obvykle považujeme za odpad, mohou vašim rybízovým keřům poskytnout živiny potřebné pro bohatší kvetení a plodnost.

Zdroj: istock.com

Jak na to?

Příprava hnojiva z bramborových slupek:

1) Metoda vaření: Vezměte slupky z běžné domácí spotřeby a dejte je vařit ve vodě na mírném ohni přibližně 20 minut. Na každý litr vody použijte zhruba jednu zavařovací sklenici slupek. Po uvaření nechte vývar vychladnout, přeceďte a řeďte s vodou v poměru 1:10. Tento roztok je nyní připraven k použití jako výživná zálivka.

2) Sušení a mletí: Pro dlouhodobější skladování nebo pozdější použití můžete slupky usušit v troubě a poté je rozemlít na prášek. Tento prášek můžete skladovat v těsně uzavřených nádobách a používat podle potřeby.

Aplikace hnojiva:

1) Při použití tekutého hnojiva zalijte keře rybízu, ideálně během květu, přibližně třemi litry tohoto roztoku. Pro mladé nebo menší keře postačí i menší množství.

2) Práškové hnojivo aplikujte na jaře, rovnoměrně rozsypte kolem keřů a zalejte vodou.

Zdroj: istock.com

Nezapomeňte na správné načasování

Aby byla aplikace hnojiva nejúčinnější, proveďte první zálivku nebo vysypání prášku v době, kdy rybíz začíná kvést. Pro ještě lepší výsledky můžete proces opakovat, jakmile se objeví první zelené plody. Vždy však pamatujte, že méně je někdy více. Příliš mnoho hnojiva může rostliny spíše poškodit.

Vyzkoušejte také:

Závěr

S použitím bramborových slupek jako hnojiva nejenže ušetříte a přispějete k ochraně životního prostředí, ale také významně podpoříte zdravý růst a bohatou úrodu vašeho rybízu. Připravte se na nadcházející sezónu a už teď začněte plánovat, jaké vynikající marmelády a džemy z vaší úrody rybízu si budete moci užít!