Vyzkoušejte tento kynutý koláč s rebarborou

Kynutý koláč s rebarborou je tradičním a oblíbeným jarním dezertem. Rebarbora, s její mírně kyselou chutí, dodává tomuto koláči výjimečnou svěžest. Kombinace nadýchaného kynutého těsta a sladko-kyselé rebarbory tvoří skvělý dezert pro rodinné oslavy nebo jako odpolední pohoštění.

Zdroj: Helena Hemmerová

Ingredience

Na těsto:

  • 45 dkg hladké mouky
  • Špetka soli
  • 12 lžiček cukru krupice
  • 5 dkg droždí
  • 1 a 1/2 deci oleje
  • 2 žloutky
  • 1/4 litru mléka

Na náplň:

  • Rebarbora (množství dle chuti, obvykle asi 500 g)

Postup

1) Příprava kvásku: V malé misce smíchejte mléko, droždí, hrstku cukru a hrstku mouky. Nechte na teplém místě vyběhnout kvásek.

2) Příprava těsta: Do větší mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli a cukr. Vmíchejte připravený kvásek, žloutky a olej. Těsto míchejte ručně, dokud nezačne “pšoukat”. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu, po půl hodině jednou promíchejte.

3) Formování a pečení: Po vykynutí těsto rozdělte na dva díly (pokud pečete z poloviční dávky, použijte jen jeden díl). Rozprostřete těsto na dva vymazané a moukou vysypané plechy. Na těsto rovnoměrně rozložte nakrájenou rebarboru.

4) Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 165 °C asi 25 minut, nebo dokud okraje koláče nezačnou růžovět. Sledujte, aby nedošlo k přepečení.

5) Dokončení: Po upečení nechte koláče chvíli vychladnout, poté je můžete podávat buď teplé nebo vychlazené.

Závěr

Kynutý koláč s rebarborou je vynikající volbou pro každého, kdo si chce vychutnat kombinaci nadýchaného těsta a osvěžující rebarbory. Tento koláč je ideální pro jarní a letní měsíce a skvěle se hodí k odpolední kávě nebo čaji.