Recept na domácí sulc z vepřového kolena s cibulí a octem

Sulc, známý také jako huspenina, je tradiční český pokrm, který se často podává jako předkrm nebo večeře. Připravuje se z vepřového masa, kůže a kostí, které se vaří do měkka a poté se všechno zpracuje do želatinové formy. Tato pokrm je obzvlášť oblíbený v zimních měsících a podává se chlazený s octem a cibulí.

Zdroj: Petra Hulanová

Ingredience

  • 1 vepřové koleno kompletní s kostmi a kůží
  • 1 kg vepřové kůže
  • 2 velké cibule
  • Sůl
  • Pepř
  • Ocet
  • Vývar z vaření masa a kůží

Postup

1) Příprava masa a kůží: Vepřové koleno dejte do tlakového hrnce, přidejte jednu nasekanou cibuli, sůl a pepř. Vařte asi hodinu a půl, dokud není maso úplně měkké. Ve druhém hrnci uvařte kilo vepřové kůže s druhou nasekanou cibulí, solí a pepřem asi hodinu.

2) Zpracování masa a kůží: Po vychladnutí (maso by mělo být teplé, ale ne horké) maso a kůže namelte na masovém mlýnku. Přidejte syrovou namletou cibuli, ocet, sůl a pepř dle chuti. Vše důkladně promíchejte.

3) Příprava sulce: Do směsi přilijte vývar z obou hrnců, aby se dosáhlo požadované konzistence.

4) Uchování: Hotovou směs nalijte do čistých nádob nebo zavařovacích sklenic a umístěte do lednice, kde nechte ztuhnout.

Závěr

Sulc je vynikající a výživný pokrm, který má dlouhou tradici v české kuchyni. Ačkoliv jeho chuť není pro každého, jeho milovníci si pochutnají na kombinaci křehkého masa, pikantní cibule a osvěžujícího octa. Tento pokrm je ideální jako součást studené večeře nebo jako robustní předkrm.