ROZHOVOR: Od elektrotechniky k módě. Gabriela vytváří cínové šperky ve dne i v noci pod svou vlastní značkou.

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Extravagantní jedinečné šperky. Gabriela vyrábí šperky pro majitelky, které nikdy nebudou mít identický šperk. Navíc jsou vyrobeny z materiálů, které neškodí zdraví. Inspirujte se jejím portfoliem nebo si navrhněte vlastní šperk.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Šperky Gabriela&quot

Na začátek vás poprosím, abyste se nám představila.

Zdravím všechny čtenáře, jmenuji se Gabriela Chocholová a jsem šperkařka. Už deset let tvořím šperky technikou cínování a zdobím je magickými krystaly. Ráda o své tvorbě a vše, co k ní patří pod značkou “Šperky Gabriela&quot” píšu na mém webu v blogu, Instagramu a Facebooku. Šperky vyrábím v Ladově kraji nedaleko Prahy ve skromné dílničce, kde Vás tuto techniku také ráda naučím.

Představíte nám svou tvorbu?

Vyrábím autorské náhrdelníky, náušnice, prsteny a náramky.

ROZHOVOR:
Zdroj: Šperky Gabriela&quot

Kdy jste začala tvořit a co vás k tomu přivedlo?

Tvoření mě provází celý život. Od malička jsem malovala, korálkovala, batikovala a věnovala se dalším tvůrčím činnostem, které stále miluji a občas se k nim vracím.

Před deseti lety jsem objevila kouzlo cínovaného šperku a naučila se tuto techniku. Když jsem vyhrála pár šperkařských soutěží a začaly mi chodit krásné recenze a vděčné dopisy, uvědomila jsem si, že to je to pravé, co bych v životě chtěla dělat naplno, a že má osudová cesta je dělat mým zákaznicím radost a neustále je překvapovat dalšími a dalšími pokroky v mé tvorbě.

ROZHOVOR:
Zdroj: Šperky Gabriela&quot

Je to vaše práce nebo koníček?

“Uměním se neuživíš, dělej radši řemeslo”, říkali mi všichni blízcí. A já jako tvrdohlavá koza, je neposlechla. Spojila jsem umění a řemeslo a můj největší koníček se tak stal mým hlavním zdrojem obživy. Přála bych si, aby to tak zůstalo a mohla se tak z domova věnovat mému synovi a být mu nablízku při práci.

ROZHOVOR:
Zdroj: Šperky Gabriela&quot

Čím se při jejich výrobě inspirujete?

Čím jsem starší, tím víc mě inspiruje příroda, pohádkový svět, víly, elfové, fantasy svět, ale i magie a esoterika. Možná je to tím, že jsem se stala nedávno hrdou mámou. V poslední době ráda vytvářím i celé kolekce zaměřené právě na tato témata.

Když mám čas, sleduji i aktuální šperkařské trendy ve světě. Doma u krbu se pak ráda prohrabuji kamínky, do sešitu si kreslím návrhy a těmi se pak spíš jen inspiruji, protože stejně nejvíc u výroby šperků poslouchám svůj vnitřní hlas.

ROZHOVOR:
Zdroj: Šperky Gabriela&quot

Čím jsou podle vás vaše šperky jedinečné?

Mé šperky jsou jedinečné v tom, že u mne nenajdete dva stejné. Každý je jen jeden jediný originál. Kdo by taky chtěl potkat například svou sousedku se stejným náhrdelníkem?

Nedávno jsem na toto téma psala i článek o tom, že mám problém s tím vytvořit dvě stejné náušnice. Ne proto, že bych to nezvládla, ale protože mně nebaví tvořit dva stejné šperky. Objevila jsem kouzlo asymetrických náušnic (každá trochu jiná, ale krásně k sobě ladí) a z nevýhody udělala přednost.

Můžete nám přiblížit výrobní proces?

Cínování je povrchová úprava kovů měkkým pájením. Tato technika se využívá hlavně v elektrotechnice. Známe jí také jako Tiffany vitráže, na kterou můžeme narazit třeba v kostele.

Technika Tiffany má původ v 19. století období secese a poprvé ji do výroby zavedl Louis Comfort Tiffany, kdy jednotlivé dílky skla k sobě spojoval cínem. V dnešní době tato technika hodně pokročila a na šperky se používá kvalitní cín se stříbrem, který neobsahuje olovo ani nikl, a proto je zdraví neškodný a vhodný i pro alergiky.

ROZHOVOR:
Zdroj: Šperky Gabriela&quot

Jak dlouho vám trvá vytvořit jeden šperk?

Není to jen tak. Nikdy jsem to přesně nespočítala a myslím, že to ani nejde. Tvorba začíná už samotným nápadem, který může přijít kdykoliv klidně i uprostřed noci. Proto si neustále píšu poznámky a kreslím návrhy, kterými se později při práci inspiruji. Většinou tvořím i více šperků najednou až dlouho do noci, kdy syn už spí a panuje v domě klid.

Samotná tvorba jednoho šperku, když mi to jde od ruky, trvá asi hodinu, pak nastává čištění, patinování, ukládání šperku do antioxidačního oleje na 24 hodin, aby kov neoxidoval. Po té leštění, kompletace, ale tím to nekončí. Šperk je potřeba dobře nafotit, popsat a vložit na web.

ROZHOVOR:
Zdroj: Šperky Gabriela&quot

Z jakých materiálů nejčastěji vytváříte šperky?

Na šperky používám cín s příměsí stříbra, měděné dráty a zdobím je hlavně kameny, ale nevyhýbám se ani sklu, které nakupuji od českých tvůrců a také porcelánu a keramice. 

Máte do budoucna nějaké plány na rozšíření své tvorby?

Do budoucna bych si přála navštěvovat více jarmarků a prodejních akcí, abych se dostala mezi lidi. Bohužel nejsem řidič, takže se v současné době nikam moc nedostanu. Také bych chtěla své šperky nabídnout i do kamenných prodejen, takže pokud máte prodejní místo, kde by se mé šperky vyjímaly, budu ráda, když se mi ozvete a domluvíme se.

ROZHOVOR:
Zdroj: Šperky Gabriela&quot

Vyrábíte také na přání zákazníka?

Zakázky jsou vždycky veliká výzva. A ráda plním přání svým zákaznicím. Je ale důležité svou představu dobře popsat, aby nedošlo k nedorozumění. Každý máme jinou hlavu, do které já nevidím. Proto se nebojte vzít tužku a papír a svou představu nakreslit, nebo se můžete inspirovat v galerii již prodaných šperků a foto mi poslat. Samozřejmě mi jde o to se správně naladit na vaší představu a vždy se mi líp pracuje, když mi své přání podrobně popíšete.

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Mé šperky koupíte v e-shopu sperkygabriela.cz. Sledujte mou tvorbu na Instagramu, nebo Facebooku a neunikne vám žádná novinka z mé dílny a zajímavosti, které mé tvoření provázejí.

Od 1.června budou šperky k prodeji v kamenném obchodě v centru Brna ,,Jinčí” obchod.

ROZHOVOR:
Zdroj: Šperky Gabriela&quot
ROZHOVOR:
Zdroj: Šperky Gabriela&quot