ROZHOVOR: Vyrábí šperky z japonských Miyuki korálků

Pokud máte rádi kreativní nápady stejně jako my, připravili jsme si pro Vás jako poděkování krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v tomto oboru, a zároveň podpořili jejich tvorbu.

Petra Kučerová (Alen Jewelry) je talentovaná umělkyně, která se mimo jiné věnuje také výrobě jedinečných šperků z prestižních japonských korálků Miyuki. Díky svým pečlivě propracovaným kouskům dokáže v každém z nich zachytit krásu a jemnost těchto korálků a vnést do světa módy eleganci a originalitu.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Kučerová

Na začátek Vás poprosím, řekněte čtenářům něco málo o sobě.

Jmenuji se Petra, je mi 33 let. Pocházím z Prahy a pracuji na plný úvazek. Také jsem máma úžasné pětileté dcery, která mě zaměstnává opravdu naplno, takže i na koníčky zbývá málo času, ale ona je láska, která je vždy na prvním místě, takže zábava vždy musí počkat.

Představte nám, čemu se věnujete a co vyrábíte.

Vyrábím šperky z japonských Miyuki korálků v různých barvách. U prstýnků se ve fantazii meze nekladou, můžou být tenké i tlusté v nekonečné kombinaci barev a vzorů, obrazců a velikostí. Náramky jsou navlečené na nylonové šňůrce. Někdy to oživím o jinými materiály jako třeba perličky, nebo lasturové korálky. Také vyrábím šité prstýnky z Miyuki korálků.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Kučerová

Jak dlouho se věnujete výrobě šperků a jaké byly vaše začátky?

Už jako malá jsem si ráda kreslila třeba návrhy oblečení, ne že bych to uměla, ale bavilo mě to. Barvy na sklo a korálky jsem také zkoušela. To pak bylo na dlouhou dobu uklizené v šuplíku. Také mě v mezičase velmi baví háčkování, hlavně tedy malých doplňků, třeba kabelky na mobil nebo pouzdra na drobnosti. Zkoušela jsem také macramé, ale to není můj šálek kávy. Poté, když jsem byla na mateřské, jsem objevila takové ty moderní náramky z provázků, což není asi nic neobvyklého a náhodou jsem někde na internetu narazila na takové tenounké náramky z malinkých rovných korálků. Přišli mi takové moderní a neotřelé, decentní a snadno kombinovatelné a tak jsem si řekla, že to musím taky zkusit. K tomu jsem poté přidala i prstýnky, které jsou složitější na výrobu, ale o to je to větší výzva a to mě moc baví.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Kučerová

Kolik času tomu věnujete?

Vetšinou méně, než bych chtěla. Po večerech 1,5-2h, když všichni spí, zkouším a zdokonaluji se.

Řekněte nám něco více o výrobě šperků.

Výroba není nijak složitá. Pro mě asi nejvíc složité je vymyslet kombinaci barev a vzorů, která by mohla být zajímavá. Samotná výroba náramku je už rychlá. U prstýnků je to časově náročnější. Šije se cca 60-90 minut podle tloušťky, počtu řad a velikosti. Šijí se speciální nití a jehlou tzv. “payote” stehem po 1 korálků, které jsou malé něco přes 1mm.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Kučerová

Který produkt je u zákazníků nejoblíbenější?

Prozatím to jsou náramky, ty jsou nejoblíbenější, trochu náhrdelníky, ale tomu se moc nevěnuji. Ale pomalu lidé jeví zájem i o prsteny.

Čím se při své tvorbě inspirujete?

Většinou věcmi a lidmi kolem sebe. Vidím nějakou barevnou kombinaci a aplikuji jí na šperky. Hodně se tedy zaměřuji na takové víc pastelové barvy, dívčí barvy a květinové vzory, to je mi nejbližší. Také vidím nový tvar a vzor a hned to musím vyzkoušet a naučit se to.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Kučerová

Máte pro výrobu vyhrazenou nějakou speciální místnost?

Nemám, moje dílna je kuchyňský, nebo pracovní stůl.

Vyrábíte také výrobky na zakázku – podle přání zákazníka?

Ano, samozřejmě je to možné, každý máme jiné ruce a vkus. Pokud má někdo speciální přání ohledně barev a vzoru, po dohodě se budu snažit zrealizovat představy zákazníka.

Máte do budoucna plány na rozšíření své práce?

Ano, ráda bych rozšířila sortiment a také bych tomu ráda věnovala více času, učila se nové věci a zdokonalila se. Samozřejmě, kdo by nechtěl, aby se jeho koníček stal jeho zaměstnáním, ale rodina je nejdůležitější, takže uvidíme, co budoucnost přinese.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Kučerová

Kde se dají vaše produkty koupit?

Prozatím pouze na Fleru pod přezdívkou Alen Jewelry (fler.cz/alen-jewelry). Menší ukázku výrobků mám také na Instragramu alen_jwl (instagram.com/alen_jw/).

Chtěla byste našim čtenářům něco vzkázat? 

Nebojte se zkoušet a tvořit nové věci, pokud se Vám líbí, každý máme na něco talent. Pokud to nevyjde, svět se nezboří.

ROZHOVOR:
Zdroj: Petra Kučerová