Prohlédněte si výborné zahradnické triky pro pěstování velkých a chutných ředkviček na zahradě

Ředkvičky patří mezi oblíbené a rychle rostoucí plodiny, které mohou být prvními, jež na jaře sklízíte ve vaší zahradě. Jsou známé svou křupavostí a pikantní chutí, a pokud chcete získat opravdu velké a šťavnaté ředkvičky, máme pro vás několik užitečných tipů.

Zdroj: istock.com

Výběr správné odrůdy

Základem úspěchu je výběr odrůdy, která je nejen vhodná pro vaše klimatické podmínky, ale také odpovídá vašim časovým možnostem a očekáváním. Na trhu existují různé odrůdy ředkviček, od raných, které rychle dospívají, až po pozdní, které potřebují více času k růstu.

Rané odrůdy jako Granát, Saxa nebo Stela

Tyto odrůdy jsou ideální, pokud chcete sklízet již brzy na jaře. Jsou vhodné pro rychlý cyklus pěstování a vynikají svou chutí.

Pozdní odrůdy jako Zlata

Pokud máte trpělivost a chcete sklízet až později v sezóně, můžete volit pozdní odrůdy. Tyto odrůdy obvykle nabízí větší a robustnější plody.

Zdroj: istock.com

Příprava záhonu

Příprava záhonu je klíčová. Ředkvičky preferují lehkou, dobře propustnou půdu bez velkých kamenů nebo hrudek. Půdu před výsadbou pečlivě připravte:

  • Vyčistěte záhon od plevelů a zbytečných zbytků.
  • Půdu prokypřete a zajistěte, aby byla dostatečně vzdušná.
  • Navrhněte řádky vzdálené asi 10 centimetrů a vysévejte semínka do hloubky 1,5 centimetru.

Správné zavlažování a vyjednocení

Ředkvičky potřebují pravidelné zavlažování, aby byly šťavnaté a křupavé. Zavlažujte rovnoměrně a vyvarujte se občasným velkým zálivkám, které mohou vést k praskání plodů. Po vzejití rostlin je důležité provést vyjednocení – ponechejte mezi rostlinami dostatek prostoru, ideálně asi 5 cm, aby měly dostatek místa pro růst.

Zdroj: istock.com

Přirozené hnojení

Místo chemických hnojiv můžete využít přírodní alternativy, jako je kopřivové hnojivo, které podporuje zdravý růst bez nadměrného dodávání dusíku. Příliš mnoho dusíku může ředkvičkám škodit, proto je kopřivová jícha ideální pro jejich pěstování.

Závěr

S těmito tipy můžete dosáhnout skvělých výsledků při pěstování ředkviček. Nejenže získáte krásné a chutné plody, ale také si užijete radost z pěstování vlastní zeleniny. Připravte se na obdiv sousedů, když uvidí vaši bohatou úrodu!