Žravé řezy jsou lákavým dezertem, který kombinuje lehký a vzdušný korpus, bohatou krémovou náplň a vrstvu osvěžujícího mandarinkového želé. Tento dezert je ideální pro rodinné oslavy nebo jako sladký závěr víkendového oběda. Svěží chutě a atraktivní vzhled zajistí, že Žravé řezy rychle zmizí z talíře.
Ingredience
Těsto:
- 4 vejce
- 120g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 čajová lžička citronové kůry (přibližně z poloviny BIO citronu)
- 120g polohrubé mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Krém:
- 2 smetany ke šlehání
- 2 zakysané smetany
- Moučkový cukr dle chuti
- 2 plechovky mandarinkového kompotu
Želé:
- 2 vanilkové pudinky
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- Šťáva z obou plechovek mandarinkového kompotu doplněná vodou do 750 ml
Postup
1) Příprava těsta: V míse vyšleháme vejce s krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme citronovou kůru, mouku a prášek do pečiva. Vzniklé těsto nalijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180°C, dokud není zlatožluté a propékané.
2) Krém: Po vychladnutí těsta vyšleháme smetanu do tuha a smícháme s lehce oslazenou zakysanou smetanou. Rozetřeme na vychladlý korpus.
3) Mandarinky: Na smetanový krém rovnoměrně rozložíme mandarinky z kompotu.
4) Želé: V hrnci smícháme šťávu z kompotu, vodu, cukr a pudinky, vaříme do zhoustnutí. Po mírném vychladnutí želé rozetřeme na vrstvu mandarinek.
5) Ztuhnutí: Dezert necháme v lednici ztuhnout minimálně 2 hodiny.
Vyzkoušejte také:
- Máte doma listové těsto a kakao? Nejjednodušší a nejchutnější dezert za pár minut
- Nepečený dezert ze zakysané smetany a salka hotový za 15 minut: Úžasný krémový dezert
- Recept na dokonalou pudinkovou roládu: Připravte ji ke kávičce nebo dětem k snídani, je výborná
Závěr
Žravé řezy představují dokonalé spojení chutí a textur, od nadýchaného těsta přes krémovou náplň až po osvěžující vrstvu mandarinkového želé. Tento dezert je ideální pro oslavy nebo jako překvapení pro milovníky sladkého. Doporučuji podávat chlazené pro nejlepší chuťový zážitek.