Vyzkoušejte tento recept na žravé řezy s mandarinkami

Žravé řezy jsou lákavým dezertem, který kombinuje lehký a vzdušný korpus, bohatou krémovou náplň a vrstvu osvěžujícího mandarinkového želé. Tento dezert je ideální pro rodinné oslavy nebo jako sladký závěr víkendového oběda. Svěží chutě a atraktivní vzhled zajistí, že Žravé řezy rychle zmizí z talíře.

Zdroj: Dana Houšková

Ingredience

Těsto:

  • 4 vejce
  • 120g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 čajová lžička citronové kůry (přibližně z poloviny BIO citronu)
  • 120g polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Krém:

  • 2 smetany ke šlehání
  • 2 zakysané smetany
  • Moučkový cukr dle chuti
  • 2 plechovky mandarinkového kompotu

Želé:

  • 2 vanilkové pudinky
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • Šťáva z obou plechovek mandarinkového kompotu doplněná vodou do 750 ml

Postup

1) Příprava těsta: V míse vyšleháme vejce s krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme citronovou kůru, mouku a prášek do pečiva. Vzniklé těsto nalijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě na 180°C, dokud není zlatožluté a propékané.

2) Krém: Po vychladnutí těsta vyšleháme smetanu do tuha a smícháme s lehce oslazenou zakysanou smetanou. Rozetřeme na vychladlý korpus.

3) Mandarinky: Na smetanový krém rovnoměrně rozložíme mandarinky z kompotu.

4) Želé: V hrnci smícháme šťávu z kompotu, vodu, cukr a pudinky, vaříme do zhoustnutí. Po mírném vychladnutí želé rozetřeme na vrstvu mandarinek.

5) Ztuhnutí: Dezert necháme v lednici ztuhnout minimálně 2 hodiny.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Žravé řezy představují dokonalé spojení chutí a textur, od nadýchaného těsta přes krémovou náplň až po osvěžující vrstvu mandarinkového želé. Tento dezert je ideální pro oslavy nebo jako překvapení pro milovníky sladkého. Doporučuji podávat chlazené pro nejlepší chuťový zážitek.