Kulinářské cesty Kalábrií: Objevování lokálních delikates a tradičních receptů

Kalábrie, malebný region na jihu Itálie, kde čas běží pomaleji a i vy zde rádi zklidníte svůj životní rytmus. Toto místo v samé špičce „boty“ je proslulé nejen svými nádhernými plážemi, tyrkysovým mořem a bohatou historií, ale i unikátními kulinářskými tradicemi.

Zdroj: Polonio Video / stock.adobe.com

Pobřeží Kalábrie omývá Tyrhénské moře hrající všemi barvami. Stejně pestrou škálu barev, jako má moře, najdete i v kalábrijské kuchyni. Jste-li dobrodružným gurmánem, pak byste si tento jihoitalský region neměli nechat ujít.

Tradiční kalábrijská kuchyně

Podstatu místní kuchyně tvoří jednoduché, ale chutné ingredience pocházející přímo z tohoto regionu. Základem jsou čerstvé ryby, mořské plody, olivový olej, rajčata, chilli papričky a aromatické bylinky. Zdá se vám to málo? Nenechte se zmást. Výsledkem jsou pokrmy plné chuti a autentičnosti, která nezapře svůj kalábrijský původ.

Co ochutnat na jihu Itálie?

Pokud chcete objevit opravdové lahůdky Kalábrie a prožít nefalšovaný kulinářský zážitek, máte několik možností. Procházet zdejší restaurace je jen začátek. Rozhodně zamiřte také na lokální farmy a především trhy, kde můžete ochutnat a naučit se připravovat tradiční kalábrijská jídla pod vedením místních kuchařů.

Nduja 

Tato kalábrijská specialita představuje pikantní a smetanovou paštiku z vepřového masa a chilli papriček. Často se používá jako náplň do těstovin, na pizzu nebo jako chutný dip.

Caciocavallo

Tento sýr rozhodně musíte při svých toulkách Kalábrií ochutnat. Je to jeden z nejznámějších kalábrijských sýrů se silnou a plnou chutí. Vyrábějí ho z kravského mléka a hodí se skvěle jak ke chlebu, tak salátům, omáčkám nebo jen tak k vínu.

Pasta con le sarde

Ani na jihu Itálie není možné vynechat z jídelníčku těstoviny. Konkrétně na přípravu tohoto tradičního kalábrijského pokrmu obvykle používají bucatini nebo spaghetti. Těstoviny smíchají s čerstvými sardinkami, hrozinkami, piniovými oříšky, šafránem a strouhankou. Vaše chuťové buňky zažijí skvělou kombinaci sladkých, slaných a kořeněných chutí.

Melanzane alla parmigiana

Tento oblíbený italský předkrm si vychutnejte s čerstvým chlebem. Jde o pokrm z plátků baklažánu, které jsou smažené, vrstvené s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a parmazánem a pečené v troubě. 

Salsiccia Calabrese

Další specialitou Kalábrie je uzená klobása. Její pikantní chuť a aroma z ní dělá skvělý doplněk k různým jídlům, včetně těstovin, pizzy a sendvičů.

Kam za dobrým jídlem? Přece do Kalábrie!

Tak co, komu se sbíhají sliny? V Kalábrii dostanou vaše mlsné jazýčky opravdu zabrat. Tento region je skvělým cílem pro ty, kteří chtějí objevit jedinečnou a autentickou italskou kuchyni. Patříte-li do této skupiny také, vydejte se na cestu. Buon appetito!