Představte si sladkou dokonalost spojenou s jednoduchostí přípravy. Náš krásný dortík z listového těsta, který je naplněný lehkým smetanovým krémem a osvěžujícím bobulovým ovocem, přináší harmonii chutí a radost z každého sousta. Tento dort není jen lahodným zážitkem, ale i symbolem toho, že dokonalá sladkost může být tak jednoduchá. Připravte se na chuťovou exkurzi do ráje!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dortík z listového těsta se smetanovým krémem a bobulovým ovocem
Co budeme potřebovat:
Náplň:
- 400 g míchané bobulové ovoce (čerstvé nebo mražené)
- 4 lžíce cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky kukuřičný škrob
Ostatní:
- 2 balení listové těsto
- voda – na potření
- cukr – na posypání
Krém:
- 350 g smetana ke šlehání (33-36 %)
- 3 lžíce moučkový cukr
- 250 g řecký bílý jogurtu
Na zdobení:
- rozdrobené konce listového těsta
- čerstvé ovoce – podle chuti
- moučkový cukr – na posypání
Jak budeme postupovat:
1. Náplň: Do hrnce vsypejte čerstvé nebo mražené míchané bobulové ovoce, nasypejte cukr, pak přilijte citronovou šťávu, přisypejte kukuřičný a dobře promíchejte. Poté směs položte na sporák, kde ji vařte na mírném ohni do zhoustnutí a po uvaření nechte vychladnout.
2. Připravte listové těsto a vykrojte z něho kruh o průměru 20 cm, které propíchejte vidličkou, pak potřete vodou, posypejte cukrem a položte na plech.
3. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut při 200 °C dozlatova a dokřupava.
4. Připravte druhé listové těsto a vykrojujte z něho kruh o průměru 19 cm, který nakrájejte na čtverce, pak od sebe oddělte, potřete vodou, posypejte cukrem a položte na plech.
5. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut při 200 °C dozlatova a dokřupava.
6. Krém: Do nádobky nalijte smetanu ke šlehání (33-36 %), přisypejte moučkový cukr a šlehejte do jemných vrcholků. Poté vmíchejte řecký bílý jogurtu a šlehejte do nadýchaného krému.
7. První upečený kruh položte do obruče vystlané dortovou fólií a naneste na něho vyšlehaný krém, který pěkně rozetřete a uhlaďte. Poté naneste bobulovou náplň, kterou také rozetřete a uhlaďte a postup opakujte ještě jednou. Na samý vrch pokládejte upečené zlatavé a křupavé čtverečky z listového těsta a uložte do lednice na 2-3 hodiny.
8. Potom dort vyndejte z lednice, odstraňte obruč, dortovou fólii, pak ozdobte kopečky bobulové náplně, boky posypejte rozdrobeným zbylým listovým těstem a posypejte moučkovým cukrem.
9. Dortík z listového těsta se smetanovým krémem a bobulovým ovocem podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!