Křupavé zeleninové placičky z červené čočky podávané s lahodnými dresinky

Když se vrátíte domů večer, máte hlad, ale to poslední, co se vám chce, je stát hodiny u sporáku, hodí se recept na rychlou, snadnou a chutnou večeři. Určitě vyzkoušejte tento dnešní recept na křupavé zeleninové placičky z červené čočky podávané s lahodnými dresinky. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Křupavé zeleninové placičky z červené čočky podávané s lahodnými dresinky
Zdroj: pokojné varenie ASMR

Křupavé zeleninové placičky z červené čočky s dresinky

Co budeme potřebovat:

Směs:

  • 1 šálek červené čočky
  • 20 g česnek
  • 10 g čerstvá petrželka a koriandr
  • olivový olej – na smažení
  • 1 cibule (150 g, nastrouhaná)
  • 1 velká brambora (300 g, nastrouhaná)
  • špetka olivový olej – na smažení
  • 70 g mrkev (nastrouhaná)
  • 1 lžička sušený kmín
  • 1 lžička sušený koriandr
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1/2 lžičky černý mletý pepř

Jemně bílý dresink:

  • 120 g zakysaná smetana nebo bílý jogurt (1/2 šálky)
  • 120 majonéza (1/2 šálky)
  • 5 g prolisovaný česnek
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti
  • citronová šťáva – podle chuti

Jemně pálivý dresink:

  • 2 lžíce chilli prášku
  • 2 lžíce chilli vloček
  • 1/4 šálku octa
  • sůl – podle chuti

Jak budeme postupovat:

1. Červenou čočku namočte do vody na 30 minut nebo déle, poté ji slijte a nechte stranou.

2. Do pánve s rozehřátým olivovým olejem vsypte nastrouhanou cibuli, bramboru a mrkev – míchejte a smažte 10 minut na mírném ohni. Po smažení nechte vychladnout.

Křupavé zeleninové placičky z červené čočky podávané s lahodnými dresinky
Zdroj: pokojné varenie ASMR

3. V kuchyňském robotu nahrubo rozmixujte namočenou čočku, stroužky česneku a čerstvou petrželku s koriandrem.

Křupavé zeleninové placičky z červené čočky podávané s lahodnými dresinky
Zdroj: pokojné varenie ASMR

4. Výslednou čočkovou směs vmíchejte do vychladlé osmažené zeleniny a dochuťte sušeným kmínem, sušeným koriandrem, soli, chilli vločkami a černým mletým pepřem. Pořádně promíchejte a směs uložte na 30 minut do lednice.

5. Jemně bílý dresink: V misce smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, prolisovaný česnek a dochuťte solí, černým mletým pepřem a citronovou šťávou – dobře promíchejte a uložte do lednice.

Křupavé zeleninové placičky z červené čočky podávané s lahodnými dresinky
Zdroj: pokojné varenie ASMR

6. Jemně pálivý dresink: V jiné misce smíchejte chilli prášek s chilli vločky, přilijte ocet a dochuťte solí – dobře promíchejte a uložte do lednice.

Křupavé zeleninové placičky z červené čočky podávané s lahodnými dresinky
Zdroj: pokojné varenie ASMR

7. Navlhčete si ruce vodou a z čočkové směsi vytvarujte malé placičky, které položte do pánev s rozehřátým olejem – smažte je z každé strany dozlatova a dokřupava.

Křupavé zeleninové placičky z červené čočky podávané s lahodnými dresinky
Zdroj: pokojné varenie ASMR
Křupavé zeleninové placičky z červené čočky podávané s lahodnými dresinky
Zdroj: pokojné varenie ASMR
Křupavé zeleninové placičky z červené čočky podávané s lahodnými dresinky
Zdroj: pokojné varenie ASMR

8. Po smažení je položte například na tortillu se zeleninou, polijte připravenými dresinky a srolujte, nebo je jen podávejte s dresinky a oblíbenou přílohou, kterou máte rádi.

Křupavé zeleninové placičky z červené čočky podávané s lahodnými dresinky
Zdroj: pokojné varenie ASMR
Křupavé zeleninové placičky z červené čočky podávané s lahodnými dresinky
Zdroj: pokojné varenie ASMR

Křupavé zeleninovými placičkami s červené čočky podávejte hlavně s láskou a velkou chutí.

Přátele, přejeme Vám dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD: