Jak efektivně vyčistit ucpaný odtok: Jednoduchý a levný trik bez chemie

Máte problémy s ucpaným odtokem a nechcete hned sáhnout po agresivní chemii? Nejste sami. Ucpaný odtok je běžným domácím problémem, který může způsobit mnoho starostí. Nicméně, existuje jednoduchý a levný trik, jak tento problém vyřešit, aniž byste museli utrácet za drahé čistící prostředky.

Zdroj: 5 Minute Rhythmic İdeas

Potřebujete jen dvě věci:

  • Plastová stahovací páska
  • Kombinace sody bikarbony a octa

Krok za krokem: Vyčištění odtoku

1. Vytvoření nástroje z plastové pásky

Začněte vytvořením jednoduchého nástroje z obyčejné plastové stahovací pásky. Čím delší pásku máte, tím lépe. Nůžkami nastřihněte obě strany pásky tak, aby vám vznikly po obou stranách ostré zoubky. Tento improvizovaný nástroj následně vložte do odtoku a vyspárejte jím nahromaděné nečistoty a vlasy.

Zdroj: 5 Minute Rhythmic İdeas
Zdroj: 5 Minute Rhythmic İdeas

2. Aplikace sody bikarbony a octa

Po mechanickém vyčištění následuje chemické čištění, které nezatěžuje životní prostředí. Do odtoku nasypte sodu bikarbonu, kterou následně zalijte trochou octa. Sodík a ocet spolu zareagují a vytvoří pěnící se směs, která pomůže rozpustit zbývající nečistoty.

3. Spláchnutí a kontrola

Nechejte směs působit několik minut, aby mohla řádně zapůsobit na nečistoty uvnitř odtoku. Poté odtok důkladně spláchněte teplou vodou. Pokud je odtok stále ucpaný, proces můžete opakovat.

Drahé osvěžovače do WC už nekupuji: Takhle jednoduše si je vyrobíte sami doma mnohem levněji

Jak předejít ucpávání odtoku

Abyste předešli problémům s ucpaným odtokem, můžete využít jednoduchou preventivní metodu s použitím kuchyňské soli:

  • Pravidelně: Do odtoku nasypejte 1 lžíci kuchyňské soli a zalijte vařící vodou. Tento postup pomůže udržet odtoky čisté a volné.

Extra tip na odstranění zápachu z odtoku

Pokud máte problém se zápachem ze sprchy či odtoku, večer nasypejte 2 balení prášku do pečiva do odtoku a nechte působit přes noc. Ráno spláchněte silným proudem vody. Tato metoda je šetrná k vašemu domovu i životnímu prostředí.

Tento jednoduchý a ekologický přístup k čištění odtoků nejen šetří vaše peníze, ale také přispívá k ochraně našeho planetárního domova. Příště, než sáhnete po chemických čistidlech, vyzkoušejte tento trik a přesvědčte se o jeho účinnosti.