Jaké bylinky vysázet? Tyto druhy budou na zahrádce prosperovat a v kuchyni dělat radost

Pěstování bylinek je skvělým způsobem, jak přidat čerstvé chutě do vašich pokrmů, a to přímo z vaší zahrady nebo parapetu. Bylinky, jako jsou pažitka, petrželka, libeček, bazalka, tymián, oregano, koriandr, máta, meduňka a šalvěj, nejen že oživí vaše jídlo, ale také vám přinášejí kousek zeleně do domova. Tyto bylinky můžete pěstovat celoročně, což vám umožní mít čerstvé ingredience vždy po ruce. Ať už jste začátečník nebo pokročilý zahrádkář, následující rady vám pomohou vypěstovat zdravé a bujné bylinky.

Zdroj: istock.com

Jak pěstovat tyto bylinky

Pažitka

Pažitka vyžaduje minimálně 4 hodiny slunce denně a dobře propustnou písčitou půdu. Je dvouletá, ale může se pěstovat jako vytrvalá bylina. Klíčí 2 týdny při teplotě 15–20 °C.

Petrželka

Dvouletá bylina, která klíčí 3–4 týdny při teplotě 10–20 °C. Vyžaduje humózní půdu a může být vysazena již v březnu pro letní úrodu.

Libeček

Libeček je trvalka, která preferuje slunné až polostinné stanoviště. Semena klíčí dlouho, asi měsíc, a vyžadují teplotu 18–25 °C.

Zdroj: istock.com

Bazalka

Jednoletá bylinka, která klíčí při teplotě 18–25 °C za 2 týdny. Potřebuje alespoň 6 hodin slunce denně a teplotu nad 10 °C.

Tymián

Vytrvalá bylinka, která preferuje sušší a dobře propustnou půdu. Klíčí 1–2 týdny při teplotě 15–20 °C.

Šalvěj

Šalvěj klíčí při teplotě 15–21 °C a potřebuje slunné místo s lehkou, písčitou půdou.

Oregano

Oregáno, nebo dobromysl, klíčí za 1–2 týdny při teplotě okolo 20 °C. Preferuje slunné stanoviště a vlhčí substrát.

Koriandr, Máta a Meduňka

Tyto bylinky mají podobné potřeby – rády kvetou a potřebují dostatek slunce a vláhy, ale nesmí být přelévány.

Péče o bylinky

  • Hnojení: Pro zdravý růst použijte kopřivovou jíchu. Kopřivy nasekejte, namočte do vody a po několika týdnech použijte ředěné s vodou v poměru 1:10.
  • Ochrana proti škůdcům: Výluh z kopřivy nebo vratiče obecného pomůže ochránit bylinky před mšicemi. Výluh nenechte kvasit dlouho a použijte ho na postřik bylinek.
  • Světlo a voda: Každá bylinka má specifické potřeby co do množství světla a vláhy, takže je důležité tyto potřeby respektovat pro jejich optimální růst.

Pěstování bylinek je odměňující činnost, která vám umožní mít čerstvé chutě vždy po ruce. Dodržováním těchto tipů a triků zajistíte, že vaše bylinky budou prosperovat jak venku, tak i uvnitř vašeho domova.