Tento recept na pekáč s mletým masem a zelím představuje klasickou a chutnou kombinaci, která uspokojí i velký hlad. Jedná se o jednoduché a výživné jídlo, které je skvělé pro rodinný oběd nebo večeři. Podávejte s čerstvým chlebem nebo bramborovou kaší pro kompletní pokrm.
Ingredience
- 600 g hlávkového zelí
- 500 g mletého masa (libovolného druhu)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- Sůl, mletý pepř, provensálské bylinky podle chuti
- 100 g zakysané smetany (20 g pro potření + 80 g do masové směsi)
- 2 rajčata
- Pekáč o rozměru 22 x 22 cm
Postup přípravy
1) Příprava zelí: Zelí omyjte a nakrájejte na tenké nudle. Osolte a promíchejte, polovinu zelí rovnoměrně rozprostřete na dno pekáče.
2) Masová směs: V míse smíchejte mleté maso s osolením, pepřem, provensálskými bylinkami, nastrouhanou mrkví a jemně nakrájenou cibulí. Přidejte 80 g zakysané smetany a dobře promíchejte.
3) Vrstvení: Na vrstvu zelí v pekáči rovnoměrně rozprostřete masovou směs. Přikryjte zbývajícím zelím.
4) Rajčata a smetana: Na vrch rozložte kolečka rajčat a potřete zbývající zakysanou smetanou (20 g).
5) Pečení: Pekáč přikryjte a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 180 °C asi 30 minut, dokud není maso uvařené a zelí měkké.
6) Podávání: Hotové jídlo nechte chvíli odpočinout, poté podávejte.
Závěr
Tento recept na pečené zelí s mletým masem je dokonalým příkladem toho, jak může být jednoduché jídlo nejen výživné, ale i neuvěřitelně chutné. Vyzkoušejte tento tradiční recept pro rodinný oběd nebo večeři a užijte si bohaté chutě, které si jistě všichni pochvalují. Toto jídlo je skvělým způsobem, jak připravit zelí a mleté maso na zcela novou úroveň.